Ton van Amerongen (rechts) tijdens de verkiezingsavond in het gemeentehuis.
Ton van Amerongen (rechts) tijdens de verkiezingsavond in het gemeentehuis. ©maartenheijenk.nl

Brief van VVD- en LD-wethouders was geen onderdeel verkiezingscampagne

Algemeen

DRONTEN - Uitgerekend één dag voor de gemeenteraadsverkiezingen publiceerde het college van B en W vorige week een brief met alle verdiensten van het afgelopen half jaar. Daarbij ging het om de periode dat het CDA geen deel meer uitmaakte van het college. Volgens de wethouders van VVD en Leefbaar Dronten was het niet de bedoeling om daarmee stemmen te winnen.

Brieven van B en W aan de gemeenteraad mogen doorgaans pas op woensdagmiddag gepubliceerd worden. Daarom was het opmerkelijk dat deze brief met de prestaties van VVD en Leefbaar Dronten al op dinsdag op de gemeentelijke website werd gepubliceerd.

Niet de bedoeling

Het had er alle schijn van dat Ton van Amerongen (VVD) en Peter van Bergen (Leefbaar Dronten) hiermee hun functie van wethouder gebruikten voor politiek gewin. „Dat was niet de bedoeling”, verklaren zij desgevraagd.

„Die brief hadden we al twee weken liggen, daar hebben we nog aan zitten sleutelen. En het leek ons goed om verantwoording af te leggen vóór de verkiezingen”, legt Ton van Amerongen uit, „Het was niet zo dat we daar nou iets mee wilden bereiken in de zin dat we daar stemmen mee wilden trekken ofzo.”

Er zat niets achter

„Er zat niets achter”, vervolgt de wethouder, „Het was meer een verantwoording van wat we hebben gedaan de afgelopen zes maanden. Het leek ons meer dan wijs om dat te doen.”

Peter van Bergen voegt eraan toe dat de brief al een week eerder naar de raad was verzonden. B en W hadden verzuimd om de brief naar buiten te brengen: „Toen we dat constateerden, hebben we dat foutje rechtgezet.” Het is volgens de wethouders toeval dat dit een dag voor de verkiezingen gebeurde. B en W hebben niet overwogen om publicatie over de verkiezingen heen te tillen.

Gemeenteraadsverkiezingen

Afbeelding
UWV: "Grote vraag naar automonteurs in "Flevoland 1 uur geleden
Tulpenloop
Agenda zaterdag: Tulpenloop, Aldi, badminton, voetbal, Spinvis, Maris Sonores 2 uur geleden
Afbeelding
GroenLinks, PvdA en ChristenUnie willen meldpunt vuurwerkoverlast in Dronten 2 uur geleden