In 2017 werd het vernieuwde Meerpaalplein geopend op Koningsdag.
In 2017 werd het vernieuwde Meerpaalplein geopend op Koningsdag. ©maartenheijenk.nl

STADronten en De Meerpaal zorgen gezamenlijk voor koninklijke Koningsdag

Algemeen

DRONTEN - STADronten en De Meerpaal hebben voor Koningsdag allebei diverse activiteiten voor jong en oud op het programma staan. Door deze samenwerking is er ook een gezamenlijk thema bedacht: prinsen en prinsessen en bovenal koninklijk. De Flevo Scouts zijn weer de hele dag aanwezig. Na het vlag hijsen gaan zij broodjes bakken met de kinderen.

De vrijmarkt is populair in Dronten. „Vanaf ’s ochtends zes uur kun jij je plek veroveren ergens in het centrum om zo je spulletjes aan de man te brengen”, kondigt STADronten aan, „We gaan vast weer een bonte verzameling tegenkomen van oude speelplaten, vazen, kleding, boeken en spellen. Altijd genieten om de hele dag rond te snuffelen. Wie weet waar je mee naar huis gaat.”

Lawaaioptocht

De activiteiten in Dronten beginnen met de lawaaioptocht: „Dit jaar verwachten we koninklijke rijwielen. Ben jij die prins of prinses op het witte paard? Of heb jij een gouden koets? Fantaseer er maar lustig op los en wie weet val jij dan wel in de prijzen.”

De kinderjury maakt in twee leeftijdscategorieën bekend welke prins en prinses de mooiste fiets hebben versierd. De uitreiking vindt plaats na het vlaghijsen op het Meerpaalplein.

Open podium

De Meerpaal houdt een open podium: „Ben je goed in muziek, dans of theater? Of misschien heb jij gevoel voor taal, film of mode. Kun je goed moppen tappen? Wat het talent ook is; iedereen is van harte welkom. Aan het open podium zit geen wedstrijdelement verbonden. Deelnemers worden dus niet beoordeeld door een jury.”

Daarnaast is er een podium voor lokale (amateur)verenigingen met diverse dans- en muziekoptredens. Zowel voor deze optredens als voor het open podium is opgave mogelijk via de website van De Meerpaal.

Discotheek Thunderbolt zorgt van elf tot drie uur voor karaoke op het Meerpaaplein: „Ben jij de nieuwe André Hazes of zing je liever ABBA? Grijp je kans en pak die microfoon!”

Survivalkasteel en pannaveld

Naast muziek en dans is er ook sport en spel. „Wat dacht je van een survivalkasteel waar je klim- en klautertalent goed van pas komt?”

Voor de tieners heeft STADronten een pannaveld waar de hele dag een competitie plaatsvindt. Teams van twee personen kunnen zich opgeven via de site van STADronten. Voor de winnaar is een beker beschikbaar.

Gekke fietsjes

Op het Meerpaalplein is ook een gekke-fietsjesparcours: „Deze fietsjes doen nooit wat ze van je verwacht en brengen je behoorlijk in de war. Laat jij je om de tuin leiden, of ben je ook de snelste op een gekke fiets? Kom naar het Meerpaalplein en probeer het parcours uit.” De snelste van de dag wordt ’s middags om vier uur bekend gemaakt en wint een prijs.

Flevotruckers

Ook de Flevotruckerstour maakt weer onderdeel uit van het Koningsdagprogramma. De trucks vertrekken om 11.15 uur vanaf De Rede en worden daar ’s middags om drie uur terug verwacht.

De oude tractoren zijn eveneens weer van de partij. Zij starten ’s middags om één uur voor een rondrit door Dronten en worden om half drie terug verwacht.

Op de troon

„Natuurlijk mag het Koningspaar zelf niet ontbreken. Wil jij op de foto met ze? Kom dan plaatsnemen op de troon en doe met een muntje een wens in de Wensput. Wie weet komt jouw wens wel uit”, aldus STADronten.

Niet alleen op het Meerpaalplein is van alles te doen. Op het Havenplein zijn live optredens. „Je kunt survivallen, pony rijden, op een springkussen springen, broodjes bakken en je eigen schilderij maken. Er zijn bovendien ballenbakken en je gaat natuurlijk koekhappen. De ballonnenclown is aanwezig en ook kun je weer naar hartenlust timmeren bij de Timmerfabriek.”

DeDrontenaar.nl zoekt mensen met bijzondere hobby's.
Zet jouw bijzondere hobby in de schijnwerpers via DeDrontenaar.nl 2 uur geleden
De Kampersluis bij Ketelhaven.
Wat is er maandag te doen? Kampersluis, opgroeicafé, dinosaurussen 3 uur geleden
Van Hanegem tijdens een bijeenkomst in Kampen.
Andy Snijdt Hout | Volksheld Willem van Hanegem Andy Snijdt Hout 3 uur geleden