Afbeelding
©maartenheijenk.nl

Gemeente Dronten worstelt nog met ondergrondse afvalcontainers bij hoogbouw

Gemeente

DRONTEN - „Als het gaat om hoogbouw hebben we een uitdaging”, erkende VVD-wethouder Ton van Amerongen donderdag bij de beantwoording van vragen over de ondergrondse afvalcontainers. „We proberen te zoeken naar oplossingen, daar zijn we nog over in gesprek.”

De huidige containers bij de hoogbouw aan De Dukdalf, vlakbij het centrum van Dronten, moeten nog vervangen worden door ondergrondse containers voor GFT, plastic en oud papier. „En ook in het centrumgebied werken we nu nog met verzamelcontainers”, erkende de wethouder, „Ook daar moeten nog ondergrondse containers worden geplaatst.”

GFT-afval

GroenLinks had de wethouder vragen gesteld over de inzameling van GFT-afval bij de OFW-flats aan onder andere het Hogerhuis en de Rozemarijn. Daar stonden voorheen zogenaamde ‘cocons’: bovengrondse containers in een betonnen omkisting.

Volgens de wethouder trokken deze cocons vervuiling aan en werden ze oneigenlijk gebruikt: „In feite werd àlles er in gestopt. En als het niet paste, werd het ernaast gezet. Dat gaf een rommelig beeld en trok verdere vervuiling aan.”

Gemeenschappelijke kliko’s

Omdat OFW van die cocons af wil, heeft de gemeente nu gekozen voor alternatieven voor het apart inzamelen van GFT-afval: „Als er geen ondergrondse container voor GFT wordt geplaatst, wordt aan inwoners de mogelijkheid geboden om een aantal GFT-kliko’s voor gemeenschappelijk gebruik aan te vragen. Die worden dan met de reguliere inzameling van de laagbouwwoningen geleegd.”

Van Amerongen constateerde dat het om een beperkt aantal huishoudens gaat. Hij vertelde dat de gemeente over dit ‘maatwerk’ in gesprek is met de bewoners en met OFW. Paul Vermast (GroenLinks) zei in een reactie dat OFW het juist verbiedt om in gezamenlijke ruimtes kliko’s te plaatsen.

Ongewenst effect

Vermast vroeg zich af waarom de cocons bij de OFW-hoogbouw aan het Hogerhuis en de Rozemarijn wel zijn weggehaald en aan de Giekstraat niet. „Het beleid is gewijzigd om meer en beter gescheiden afval te kunnen aanbieden en het effect is dat een aantal inwoners straks geen GFT meer kan aanbieden. Dat lijkt GroenLinks een ongewenst effect”, aldus Vermast.

„Dat ben ik met u eens en daarom zoeken wij naar een oplossing”, reageerde de wethouder.

Restafval

Afbeelding
Oefening op IJsselmeer: Brand op schip bij Windplan Blauw, man overboord 8 uur geleden
De vorige editie van 'De Staat van Flevoland'.
Wat is er donderdag te doen? Gelukscarrousel, Staat van Flevoland, gemeenteraad 8 uur geleden
Versoepeling voor fruittelers.
Nieuwe regels in Dronten: Fruittelers mogen kamertjes arbeidsmigranten halveren 9 uur geleden