Amor Musae
Amor Musae

Wat heel Swifterbant niet lukt, speelt Lisa Stoevelaar (20) in zes weken klaar

Swifterbant

SWIFTERBANT - De laatste jaren stelde de viering van Koningsdag in Swifterbant bitter weinig voor. Dit jaar leek er zelfs helemaal niets van de grond te komen. Totdat de 20-jarige Lisa Stoevelaar zes weken geleden dacht: „Dat kàn toch niet?”

„Er was eigenlijk niemand die het evenement wilde oppakken”, blikt Lisa terug, „Toen heb ik zes weken geleden gezegd: ik heb er geen ervaring mee, maar ik wil wel proberen om iets te regelen.”

Samenwerken

Het was geen geringe opgave, want Lisa Stoevelaar zit vlak voor haar examen MBO-verpleegkunde. Ze zit door de week in Apeldoorn en is maar een paar dagen in de week in Swifterbant.

„Ik ben eerst naar De Meiden gegaan en heb gezegd: kunnen we samenwerken? Toen ik opperde om een bar en een snackwagen buiten te zetten, is het balletje gaan rollen. Slump is er bij gevraagd en zo is er veel meer uitgekomen dan ik van tevoren voor mogelijk had gehouden.”

Geen enkele ervaring

Lisa Stoevelaar was vrijwilliger bij evenementenstichting De Klokbeker: „Maar ik zat niet in de organisatie, ik had geen enkele ervaring. Eigenlijk had ik er ook helemaal geen tijd voor. Maar nu ik er op terugijk vind het top; héél leuk om te doen.”

„Het was één groot geest”, zegt Lisa over het Koningsfeest, „We hebben héél veel activiteiten gehad. Ik heb ze niet geteld, maar er zijn héél veel kinderen geweest. en ik heb veel enthousiaste gezichten gezien. Er werd geschminkt, er waren springkussens, er waren allerlei activiteiten, overal was het druk. En de truckerstour was natuurlijk prachtig.”

Zakloopwedstrijd

„We zijn begonnen met de reveille op De Greente. Daarna de versierde fietsenoptocht met Amor Musae op een kar. Dat was geweldig! Aansluitend allerlei activiteiten”, aldus het opperhoofd, „Er was een voetbalclinic waar ze prijzen mee konden winnen. Dat was heel erg leuk. We hebben een zakloopwedstrijd gehouden, waar ook prijzen zijn uitgedeeld.”

De vrijmarkt bleef in de ochtend volgens Lisa nogal rustig, maar in de loop van de middag kwamen er steeds meer bezoekers. „Die staat nu ook helemaal vol”, zei Lisa aan het eind van de middag, „Op dit moment is er nog muziek in de feesttent: karaoke en gewoon heel veel gezelligheid. In de tent is het ook heel druk. Al met al een hele geslaagde dag!”

Big smile

Lisa Stoevelaar kon niets anders dan met een glimlach van oor tot oor toekijken: „Als ik al die kinderen zie met een ‘big smile’, dan doet dat me zó veel goed. En als ik al die mensen bij de feesttent zie, dan denk ik: als ik mijn mond niet had opengetrokken, hadden jullie hier niet gestaan.”

Als ze de tijd heeft, gaat Lisa volgend jaar opnieuw de Koningsdag organiseren. Ze raakt bijna ontroerd als ze vertelt over de dag: „Het is gewoon heel gaaf! Ik zag twee jongens van een jaar of tien langs lopen en ik hoorde ze tegen elkaar zeggen: goh, wat is het een leuke dag vandaag. Dat maakt alles goed!”

 Amor Musae viert dit jaar het 50-jarig bestaan.