Nelly van Dijk met haar twee boeken over mariniers.
Nelly van Dijk met haar twee boeken over mariniers. ©maartenheijenk.nl

Nelly van Dijk tekent verhalen van mariniers op: „Een hele hechte groep, heel close"

Swifterbant

SWIFTERBANT - Ze is inmiddels bezig aan haar derde mariniersboek. Nelly van Dijk (70) uit Swifterbant schreef al tien gedichtenbundels en heeft er nu, met het optekenen van verhalen en ervaringen van mariniers, een passie bij. De eerste twee boeken zijn inmiddels uitgegeven en worden grif verkocht.

„Er zijn meer boeken over mariniers en die zijn allemaal geschreven door mannen. Ik ben de eerste vrouw die mariniersboeken schrijft”, vertelt ze. Haar man was actief bij het Korps Mariniers. Nu hij ziek is merkt ze hoe sterk de band tussen die militairen is. „Het is het zwaarste militaire werk en die jongens laten elkaar niet los. Het is een hele hechte groep, heel close.”

Vrij

Door de contacten van haar echtgenoot hoorde ze de verhalen en de belevenissen en die inspireerden haar. „Tot nu toe schreef ik alleen gedichtenbundels. Die gingen over mijn honden, over de natuur of over emoties. In deze boeken schrijf ik ook verhalen. Ik ben er helemaal vrij in. Ik gebruik foto’s, gedichten, verhalen en zo heb ik nu twee boeken geschreven.”

‘Eens een marinier, altijd een marinier’ is de titel van het eerste boek. De tweede uitgave heet ‘Semper Fi’ en ze verkoopt er veel van. „De mannen kennen me nu. Ze bellen me, mailen me, je leert ze steeds meer kennen.”

Ook in de Marinierswinkel in Scheveningen en tijdens het jaarlijkse mariniersdiner hoort ze de verhalen. „Ze doen het gevaarlijkste werk en dat doen ze overal ter wereld. Ze willen vaak niet het achterste van de tong laten zien, want veel van waar ze mee bezig zijn is geheim.”

Saamhorigheid

De saamhorigheid, die onderlinge band, vooral dat inspireert haar. „Het ene verhaal is nog mooier en aangrijpender dan het andere. Ik vind het fijn dat ik dit mag schrijven, zo blijft het leven.” Het derde boek is in voorbereiding en het kan zo maar zijn dat er nog vele volgen. „Ik zie het ook als een eerbetoon. Zij zijn er voor ieders veiligheid en ze betalen daar vaak een hoge prijs voor. Want die jongens hebben veel meegemaakt hoor!”

Schrijven is altijd haar hobby geweest. „Mijn eerste gedichtenbundel verscheen pas in 2010, maar ik heb eigenlijk mijn hele leven geschreven en gedicht.” Haar twee laatste uitgaves worden vooral door de mariniers gekocht. „Ze gaan de hele wereld over. Ik heb ze al verstuurd naar Colombia, naar Spanje. Maar iedereen kan ze kopen.”

De mariniersboeken kosten 19 euro en zijn te koop via bol.com, de boekhandel en bij Nelly van Dijk zelf te bestellen (nellyvandijk72@gmail.com).

Wethouder Hillebregt lanceert de website.
Wethouder over School 's Cool: "Bijdrage bij overgang naar voortgezet onderwijs" 6 uur geleden
Afbeelding
Nieuwe dienstregeling: "Betere aansluiting op de trein in Dronten en Harderwijk" Brrreis 7 uur geleden
Afbeelding
Replica barak is markeringspunt in pioniersbolwerk Dronten 7 uur geleden