Afbeelding

Oorzaak van brand bij Aphrodite’s Thermen in Dronten is nog niet bekend

112

DRONTEN - De oorzaak van de brand bij Aphrodite’s Thermen van gisteravond is nog niet bekend. „De brand is ontstaan bij de meterkast danwel de technische ruimte”, zegt brandweerwoordvoerder Geertjan Veenstra, „Dat zijn twee onafhankelijke ruimten en omdat we niet precies weten waar de brand is uitgebroken, wordt er technisch onderzoek gedaan.”

Dat technisch onderzoek moet gaan uitwijzen wat precies de oorzaak is geweest. Het is volgens Veenstra nu nog te vroeg om daarover uitspraken te doen.

De brandweer heeft gisteravond extra materieel ingezet omdat het saunacomplex in het buitengebied gevestigd is: „Daar hebben we altijd wat moeite om voldoende bluswatercapaciteit te krijgen. Daarom hebben we een extra auto laten komen.”

Chemicaliën

Later is de brand nog verder opgeschaald: „Omdat wij te horen kregen dat er verschillende vaatjes met chemicaliën stonden om het zwemwater zuiver en bacterievrij te houden. Dat betreft chloor en zwavelzuur. Als dat bij elkaar komt, kun je chloorgas krijgen. En dat wil je natuurlijk niet.”

De brandweer heeft de brand daarom opgeschaald naar Grip 1, ofwel een incident waar afstemming tussen de hulpdiensten noodzakelijk is. Tegelijkertijd heeft de brandweer ervoor gezorgd dat de vaatjes niet met elkaar in aanraking kwamen: „Dat is gelukkig gelukt. En doordat we ons doel hadden bereikt, konden we ook alweer vrij snel afschalen.”

Ambulance uit voorzorg

De aanwezigheid van de ambulance had volgens Geertjan Veenstra niets te maken met de vrees dat er nog mensen in het pand aanwezig waren: „De ambulance wordt altijd gealarmeerd puur ter bescherming van ons eigen personeel.”

„Waar de mensen wegvluchten gaan wij naar binnen. Als ons iets overkomt, maar ook als er wat gebeurt met het personeel of het publiek, dan is er meteen deskundige medische hulp ter plaatse.”

Aphrodites Thermen