De veelbesproken asbestpanden op Spelwijk.
De veelbesproken asbestpanden op Spelwijk. ©maartenheijenk.nl (archieffoto)

Swifterbant wil zo snel mogelijk van die ‘lelijke, giftige, vervuilende’ Spelwijk af

Swifterbant

SWIFTERBANT - „Iedereen in het dorp wil Spelwijk weg hebben”, zegt bestuurslid Co Hermans van Dorpsbelangen Swifterbant, „Dat is wat we elke keer bij de gemeente aankaarten: doe wat aan Spelwijk! Wij willen als Dorpsbelangen zo snel mogelijk van die lelijke, giftige, vervuilende Spelwijk af.”

Het bedrijventerrein Spelwijk hield de gemoederen bezig tijdens de jaarvergadering van Dorpsbelangen. Enerzijds omdat het dorp de puinhopen bij het slooppand van de firma Daalder zat is, anderzijds omdat Spelwijk ieders voorkeur geniet als het gaat om woningbouw.

Co Hermans zei dat de gemeenteraadsvergadering van 28 juni cruciaal is. Dan wordt de woningbouwlocatie in het dorp besproken: „En daar hoort meteen een plan van aanpak voor de Spelwijk bij.” Voorzitter Ad Withaar van de werkgroep Swifterbant Groeit riep de dorpsbewoners op om massaal naar die vergadering te gaan.

Puinhoop

Co Hermans klaagde vooral over de stapels puin bij de panden van Daalder: „Die liggen er al maanden. Er is een overeenkomst gesloten dat het spoedig zou worden opgelost, maar dat is ook alweer anderhalve maand geleden.”

Hermans herinnerde eraan dat de eigenaar van de drie veelbesproken asbestpanden een klein strookje grond krijgt van de gemeente, zodat de hallen gesloopt kunnen worden en er ruimte is voor nieuwe bedrijfspanden. „Wij zeggen: eerst zien en dan geloven. Zodra er een nieuwe wethouder is, die dit in zijn portefeuille heeft, zullen wij hem hiermee confronteren.”

Voor sommige aanwezigen was dit niet voldoende. Zij riepen op tot actie: „Er liggen stukken asbest op de openbare weg. Het is een zaak van volksgezondheid. De gemeente moet dit keihard aanpakken.”

Geen woningbouw

De mededeling dat er op de grond van Daalder een nieuwe bedrijfshal wordt gebouwd, kwam voor sommigen als een onaangename verrassing. Zij hoopten op woningen. Co Hermans stelde hen teleur: „Op dat stuk komt geen woningbouw.”

Ook bij Ad Withaar hebben veel bewoners aangedrongen op Spelwijk als woningbouwlocatie: „Wij hebben honderden reacties gehad die zeggen: Doe wat aan Spelwijk!”

Te klein en te duur

De voorzitter van Swifterbant Groeit erkende dat er op het bedrijventerrein op den duur woningen kunnen worden gebouwd. Als locatie voor de geplande 350 huizen is Spelwijk volgens hem echter niet geschikt. Daar is de locatie te klein voor en is de grond te duur.

Wel heeft Swifterbant Groeit tegen de gemeente gezegd: „Wij kiezen voor Swifterbant-zuid, maar je mòet een plan maken voor vitalisering en sanering van Spelwijk. Dat hoort onlosmakelijk bij elkaar. Je kunt geen woningbouw doen in Swifterbant-zuid en Spelwijk laten liggen. De wethouder heeft dat begrepen.”

Asbestloodsen

Swifterbant-zuid

Het UWV-kantoor in Almere.
Aantal WW-uitkeringen daalt in maart, maar is nog wel hoger dan vorig jaar 7 uur geleden
De Aldi in winkelcentrum Suydersee.
Wat is er vrijdag te doen? Winkelactie voedselbank, prinses Belle, lezing filosoof 7 uur geleden
In De Meerpaal kan niet meer worden gestemd.
Verkiezingen: Niet meer stemmen in De Meerpaal, de Reaal-kantine en De Hoeksteen 8 uur geleden