Het bestuur van Dorpsbelangen Swifterbant.
Het bestuur van Dorpsbelangen Swifterbant. ©maartenheijenk.nl

Dorpsbelangen Swifterbant doet het zonder voorzitter: „Voelt heel prettig”

Swifterbant

SWIFTERBANT - „Wij hebben gekozen voor een andere vorm van besturen”, zei Sandra Nobel van Dorpsbelangen Swifterbant de afgelopen week tijdens de jaarvergadering. Het bestuur wijst geen voorzitter aan: „We doen dit nu een jaar en het voelt heel prettig.”

Nadat Dorpsbelangen vorig jaar op sterven na dood was, zijn er enkele enthousiaste dorpsbewoners opgestaan die een nieuw bestuur hebben gevormd. Zij willen de klus gezamenlijk klaren: „En als je een voorzitter kiest als aanspreekpunt, dan krijgt je als voorzitter heel wat op je schouders.”

Eerlijk verdelen

In plaats daarvan werkt Dorpsbelangen met portefeuillehouders. Afhankelijk van interesse, talenten en dergelijke worden de klussen verdeeld over de bestuursleden. „Als er iets speelt in het dorp, zijn zij degenen die naar voren treden”, legt Sandra Nobel uit, „We hopen op deze manier beter aanspreekbaar te zijn.”

De bestuursleden gaan volgens Nobel altijd op zoek naar draagvlak in het dorp: „Want we zitten er niet voor onszelf."

Theo den Hartog

Eén bestuurslid heeft wel een vaste functie: „Dat is de penningmeester, daar komen we niet onderuit.” Theo den Hartog gaat het penningmeesterschap de komende jaren vervullen.