De 'gelukscarrousel' in Swifterbant
De 'gelukscarrousel' in Swifterbant Vraagelkaar

Levenswijsheden van 91-jarige koekjesbakker uit Swifterbant tijdens 'gelukscarrousel'

Swifterbant

SWIFTERBANT - Vraagelkaar was dinsdag in De Steiger met wat zij de ‘gelukscarrousel’ noemen. Vraagelkaar is een beweging, ontstaan in Dronten, die buurtbewoners met elkaar verbindt. Dit doen ze door te vragen wat de deelnemers graag willen doen.

Persbericht Vraagelkaar:

Na het overlijden van zijn vrouw besloot de heer Van der Hoogt niet bij de pakken neer te zitten. Hij wil leven. En dat doet hij met verve. Op dinsdag 15 mei sloot hij aan bij de Vraagelkaar Gelukscarrousel in De Steiger.

Eerst koffie met taart aan de Gelukstafel om te kijken wat zijn leven een sprankje mooier kan kleuren. Daarna meedoen in het danscafé onder leiding van achtvoudig Nederlands kampioen Ballroomdansen, Hans van der Hilst. Tussen de deelnemers die in leeftijd varieerden van 15 tot 91 oogde Van der Hoogt niet de oudste. Het plezier gonsde door de ruimte.

Schilderkunst

Van der Hoogt ook vragen voor Vraagelkaar: een keertje fietsen met iemand uit de buurt. Hij heeft een gewone fiets en wil daar graag een ommetje mee maken. Ook vindt hij het leuk om mensen wegwijs te maken in de teken en schilderkunst. De oud-docent technisch tekenen staat positief in het leven. Geeft graag advies en heeft nog altijd contact met oud-leerlingen.

Als ervaringsdeskundige heeft hij ook een advies voor mensen die het lastig vinden om contact te maken met iemand die rouwt: ‘maak gewoon maar een praatje’. Het maakt niet uit waarover.

Veel verdriet

„Ik merkte dat mensen het moeilijk vonden om mij aan te spreken. Om een begin te maken. Natuurlijk heb ik veel verdriet. Maar het is van belang om in gesprek te blijven en door te gaan. Ik open dan zelf maar het gesprek over iets van alledag. Verdriet kun je wel delen, maar niet oplossen,” aldus de 91-jarige inwoner. „Daarom is het goed om het ook over andere dingen te hebben. Het werkt”.

Van der Hoogt is goed in het onderhouden van contacten. Zo bakte hij drie jaar lang gemberkoekjes voor de dame in de apotheek. Als blijk van waardering. Hij wordt dan ook wel de koekjesbakker van Swifterbant genoemd.

In gesprek

Als de andere deelnemers afscheid nemen, zit Van der Hoogt nog in gesprek met initiatiefnemer Janet Turkstra over aquarellen en het bakken van gemberkoekjes. Hij geeft tips waardoor ze de kleur beter over het papier kan verspreiden en hoe je verse gember verwerkt in koekjes. Na een warme groet verlaat ook hij de Carrousel. Volgende keer neemt hij koekjes mee.

Afbeelding
Nieuwe dienstregeling: "Betere aansluiting op de trein in Dronten en Harderwijk" Brrreis 1 uur geleden
Afbeelding
Replica barak is markeringspunt in pioniersbolwerk Dronten 2 uur geleden
Gemeenteraad Dronten.
Wat is er donderdag te doen? Avond over dementie, gemeenteraad Dronten 2 uur geleden