De organisatie van het Havenpleinfestival.
De organisatie van het Havenpleinfestival. ©maartenheijenk.nl

Een heleboel partijen staan achter het Havenpleinfestival: „Meteen superenthousiast"

Algemeen

DRONTEN - Het Havenpleinfestival is bij haar derde editie op zaterdag 9 juni uitgegroeid tot een evenement met voor elk wat wils: ’s middags de jeugd, ’s avonds de ouderen. Het balletje ging rollen toen Mirjam van Deventer van serviceclub Inner Wheel contact zocht met Speelgoedbank Dronten: „En die waren meteen superenthousiast.”

Wat volgde was een innige samenwerking. Niet alleen tussen Inner Wheel en Speelgoedbank, maar ook met de stichting STADronten, Perry de Moel van café-restaurant Moellies, dansgroep Shape, Jurgen Zwaan Buitensport en tal van andere personen en instanties. Het resultaat mag er zijn: het Havenpleinfestival wordt volwassen.

Geen betrokkenheid

Natuurlijk, vorig jaar was het ook gezellig en zorgden de ‘Mannen van Oranje’ voor een prima sfeertje. Wat echter ontbrak was lokale betrokkenheid. Er was een goed doel (de Hartstichting) en er stonden collectebussen. Maar het publiek werd niet echt aangemoedigd om daar geld in te gooien.

„Eerlijk is eerlijk: vorig jaar hing het goede doel er een beetje bij”, biecht Perry de Moel op, „Dit jaar gaan we er ècht invulling aan geven.” Mirjam van Deventer verwacht er veel van: „Want als het om kinderen gaat, is iedereen toch wat eerder geneigd om iets te geven.”

Nieuw is ook dat er niet alleen een avondprogramma voor volwassenen is. „Het gaat deze keer de hele dag door en er is vanaf 's middags één uur voortdurend wat te doen”, weet De Moel.

Speelgoedbank

De link tussen Inner Wheel en de Speelgoedbank dateert van deze winter. De vrouwelijke variant van de Rotary had de speelgoedbank uitgekozen voor haar kerstbrodenverkoop. Dat leidde tot een cheque van 1.400 euro.

Omdat Mirjam van Deventer ook graag mag zingen, werd ze benaderd voor een optreden op het Havenpleinfestival. Ze zag daarin een uitgelezen kans om opnieuw iets te doen voor de speelgoedbank. Een telefoontje naar voorzitter Suzanne Stoop was voldoende. Zij was meteen enthousiast en in haar spoor ook STADronten en alle andere betrokkenen.

Veiling

Als het om het inzamelen van geld gaat, hebben Van Deventer en Stoop hun hoop vooral gevestigd op de veiling van drie uur ’s middags. Momenteel zijn ze druk bezig om spullen in te zamelen. „Wij benaderen alle ondernemers”, vertelt Mirjam van Deventer.

Ook de Speelgoedbank stelt spullen beschikbaar. „We hebben bijvoorbeeld ooit van die hele grote knuffels gekregen, te groot voor de gemiddelde kinderkamer”, lacht Suzanne Stoop. De doelgroep heeft daar geen belangstelling voor en dus gaan ze naar de veiling. „Nee, het zijn niet van die knuffels van de kermis. Die zijn na twee dagen kapot.”

Meer dan 1.400 euro

De opbrengst van 2017 voor de Hartstichting wordt ongetwijfeld overtroffen. Uit schaamte durft STADronten dat bedrag niet eens te noemen.

Mirjam wil ook de cheque van 1.400 euro overtreffen, al durft ze zich niet vast te pinnen op een bedrag: „Maar ik ben heel optimistisch. Volgens mij hebben we een heel mooi programma.”

Havenpleinfestival zaterdag 9 juni

13:00 uur: buitenspelletjes op het plein, mede georganiseerd door Jurgen Zwaan Buitensport
13:00 uur: muziek van Back2Basic (Mirjam van Deventer en Luuk Moelker)
13:00 uur: optredens van dansgroep Shape
15:00 uur: veiling voor de speelgoedbank
16:00 uur: DJ Taeke Wouda van Radio NL
18:00 uur: buitenbarbecue
20:00 uur: zanger Arjan Venemann
21:00 uur: coverband Suit Up uit Dronten

Foto organisatie Havenpleinfestival

  • Alois Michielsen van STADronten (boven)
  • Perry de Moel van café-restaurant Moellies (staand links)
  • Dick Buining van de commissie Havenpleinfestival van STADronten (staand rechts)
  • Mirjam van Deventer van Inner Wheel (zittend links)
  • Suzanne Stoop van Speelgoedbank Dronten (zittend rechts)