Aat de Jonge
Aat de Jonge ©maartenheijenk.nl

Burgemeester Aat de Jonge haalt schouders op over belevingsvlucht: „Het is te laat”

Algemeen

DRONTEN - Burgemeester Aat de Jonge draagt morgen het dossier ‘vliegveld Lelystad’ over aan wethouder Irene Korting. Op zijn laatste dag als portefeuillehouder gaat hij niet kijken en luisteren naar de overvliegende Boeing 737 van Transavia tijdens de belevingsvlucht rond Lelystad Airport.

Wij kregen van uw woordvoerster te horen dat het college vandaag niet in actie komt tijdens de ‘belevingsvlucht’. Is dat een statement?
Burgemeester Aat de Jonge: „Nee, niet in de politieke zin van het woord. Die belevingsvlucht is er en er zijn meetpunten ingericht. Daarna komt er een rapportage en die wachten we netjes af. Ik weet zelf niet of daarin een aanleiding is gelegen om te reageren. De belevingsvlucht heeft geen invloed meer op de besluitvorming die inmiddels heeft plaatsgevonden. Dus in die zin is de waarde ervan in politieke zin niet meer zo heel relevant.”

Hebt u kennis genomen van de kritiek op deze vlucht?
„Ja, ik lees de kritieken dat er geen passagiers in zitten, dat het een eenmalige operatie is en de vraag wat het toevoegt. Maar het departement heeft het aangeboden en georganiseerd en daarom moeten we het ook wel weer serieus nemen.”

Wat vindt u inhoudelijk van de belevingsvlucht?
„Als je op voorhand zegt dat het geen invloed heeft op iets, wat is dan de waarde ervan? Die waarde vind ik daarmee wel heel erg betrekkelijk geworden. Ik neem het departement en zeker deze minister heel serieus, maar ze hadden dit eigenlijk een paar jaar eerder moeten doen. Nu is het voor actiegroepen en bewonersgroepen misschien een kapstok om kritiek uit te oefenen, maar het beïnvloedt allemaal niets meer.”

Waarom is de vlucht dan toch georganiseerd?
„Ik snap dat de minister het heeft aangeboden. Dat doet ze uit goede bedoelingen: om verbinding te maken en draagvlak te creëren. Maar ik denk dat het te laat is om daar nog een positieve bijdrage aan te leveren.”

Eigenlijk haalt u dus een beetje uw schouders op over deze hele operatie?
„Jazeker, ik haal mijn schouders op. En zoals je weet heb ik vrij brede schouders.”

Belevingsvlucht Lelystad Airport