Afbeelding
©maartenheijenk.nl

Knipscheer krijgt geen vergunning voor puinbreker: „Geen eerlijk spel gespeeld”

Algemeen

DRONTEN - De firma Knipscheer Infrastructuur krijgt van de gemeente Dronten geen vergunning om twaalf keer per jaar met een mobiele puinbreker aan slag te gaan aan de Installatieweg. „Onze jurist stond met zijn oren te klapperen”, reageert directeur René Knipscheer, „Je probeert het voor iedereen goed te doen…”

Volgens de gemeente verkeerde Knipscheer ten onrechte in de veronderstelling een vergunning te hebben voor de puinbreker. Na klachten over geluidsoverlast is het bedrijf erop gewezen dat het papierwerk niet in orde was. Vervolgens heeft Knipscheer in 2016 alsnog een vergunning aangevraagd.

Ingewikkeld

De gemeente heeft de tijd genomen voor het beoordelen van die aanvraag. Burgemeester Aat de Jonge: „Omdat het ingewikkeld is en het zorgvuldig behandeld moest worden.” Hij erkent dat er aanvankelijk een signaal is afgegeven dat de vergunning verleend zou worden.

Naderhand zijn er gesprekken gevoerd met omwonenden. Uiteindelijk hebben zaken als trilling, geluid en ruimtelijke ordening de doorslag gegeven. „Misschien hadden we milieutechnisch een vergunning kunnen afgeven, want Knipscheer is niet onwillig”, legt De Jonge uit, „Maar wij zitten in de positie dat we de belangen tegen elkaar moeten afwegen.”

Kan het niet begrijpen

„Ik heb de stukken en de argumenten van de gemeente Dronten nog niet gelezen, maar ik kan het niet begrijpen”, reageert René Knipscheer, „We voldoen aan alle eisen.”

„Het rare is dat we nu een breekvergunning relatief dicht bij de bedrijfswoningen op het industrieterrein hebben. De gemeente heeft ons gevraagd: kunnen jullie niet iets verderop gaan zitten? Een paar jaar geleden hebben we daarom in overleg grond gekocht van de gemeente, iets verder van de woningen.” De burgemeester is van dat argument niet onder de indruk: „Dat is ondernemerschap.”

Dure rapporten

Volgens Knipscheer zijn alle procedures doorlopen: „Er is een scherm omheen geplaatst tegen het stof, er zijn geluidsrapporten gemaakt, trillingsmetingen gedaan, alles wat je maar kunt bedenken. Daar zijn we in overleg met de omgevingsdienst best lang mee bezig geweest en daarvoor hebben we dure rapporten laten maken.”

„We voldoen aan alle eisen die op het industrieterrein gelden. Je denkt: dit is voor iedereen beter. En nu worden wij verrast dat de omgevingsvergunning geweigerd is.”

Heel pijnlijk

De directeur vertelt dat het ‘heel pijnlijk’ is voor de bedrijfsvoering: „Die vergunning is voor ons van levensbelang.”

Of Knipscheer naar de rechter stapt, weet hij nog niet: „Ik heb het bij een jurist neergelegd en die zei: hier wordt geen eerlijk spel gespeeld.” Aat de Jonge houdt serieus rekening met een gang naar de rechter door Knipscheer: „Maar dat hadden de omwonenden ook gedaan als zij in het ongelijk waren gesteld.”

De burgemeester benadrukt wel hij dat Knipscheer waardeert: „Het is een fantastisch mooi bedrijf, zeer actief op allerlei plekken, ook in Dronten.”