Afbeelding
Veiligheidsregio

Hulpdiensten helpen bij ‘vliegtuigcrash’ aan Alikruikpad: „Veel geleerd” (3 foto's)

112

BIDDINGHUIZEN - Het leek gisterochtend een alarmerende mededeling: „Vliegtuigcrash aan het Alikruikpad bij de Spijkvijver in Biddinghuizen.” Gelukkig ging het slechts om een grootschalige oefening van de Veiligheidsregio Flevoland. „Er is veel geleerd”, concludeert de brandweer na afloop.

„De hulpdiensten werden uitgedaagd de hulpverlening na een botsing tussen twee vliegtuigjes zo snel en adequaat mogelijk te organiseren”, aldus de Veiligheidsregio, „Dat één van de vliegtuigen na de botsing op een tentenkamp belandde, leverde een extra uitdaging op voor de meer dan 100 deelnemers van de hulpdiensten, meldkamer, het Rode Kruis en de gemeente.”

Honderd acteurs

Dat het om een grootschalige oefening ging, bleek wel uit het feit dat er maar liefst honderd acteurs meededen. Zij namen hun rol als slachtoffer zeer serieus en lagen in de meest onhandige posities met ‘ernstige verwondingen’ in autowrakken en naast tenten.

Het ging bij deze oefening vooral om de coördinatie van de hulpdiensten en het samenwerken. „De oefenstaf kijkt tevreden terug”, aldus de Veiligheidsregio.

De komende weken worden de bevindingen verzameld en buigen de leden van de oefenstaf zich over een uitgebreide evaluatie. Die moet uiteindelijk leiden tot een verbetering van de crisisbeheersing en rampenbestrijding in Flevoland.

 Een acteur in een ongemakkelijke houding.
Afbeelding