Gemeente Dronten stopt drie jaar lang halve ton in Floriade Almere en in voedselproductie

Algemeen

DRONTEN - De gemeente Dronten gaat de komende drie jaar steeds 50.000 euro uittrekken voor de Floriade in Almere in 2022 en voor het op de kaart zetten van Dronten als voedselproducent. „Dit geld is nodig voor marketingactiviteiten”, vinden B en W.

De gemeenteraad heeft vorig jaar via een motie gevraagd om actief te worden rond de Floriade. Voor dit jaar is daar al 25.000 euro aan besteed en de komende drie jaar wordt dat budget verdubbeld. Dat geld gaat niet alleen naar de Floriade, maar ook naar de agrarische sector.

Er ligt inmiddels een actieplan, waarin wordt gesproken van de organisatie van een jaarlijks Agrofood-congres. Op de Floriade wil de gemeente Dronten gebruik maken van een provinciaal paviljoen. Hoeveel geld dat gaat kosten in 2022 - het jaar van de Floriade - moet nog worden vastgesteld.

Verkiezingsbeloften Floriade

In de aanloop naar de gemeenteraadsverkiezingen legde DeDrontenaar.nl de politiek een stelling voor over de Floriade. Stelling: De gemeente Dronten moet zich stevig op de kaart zetten tijdens de Floriade (Almere, 2022) en dat mag best wat kosten.

D66 - helemaal eens

De Van der Staay Foodgroup, Aeres Hogeschool en andere agrarische topsectoren mogen niet ontbreken op de Floriade. De gemeente Dronten kan dat ruimhartig faciliteren.

CDA - eens

Dronten is koploper in de agrofood sector door onze vruchtbare bodem, ruime kavels, goede waterhuishouding en een uniek agrarisch kenniscentrum. Een goede presentatie op de Floriade biedt kansen voor nieuwe bedrijvigheid en werkgelegenheid. Doen dus!

VVD - eens

De Floriade is een groot evenement en trekt wereldwijd bezoekers. Verschillende Drontense bedrijven/instellingen zijn hierbij betrokken. Goed als de gemeente bij bestaande initiatieven aansluit (indien nodig bijdraagt) en zo Dronten op de kaart zet.

PvdA - eens

Dronten staat al stevig op de kaart waar het gaat om de agrarische sector. Dit is echter wel een hele unieke kans voor Dronten om zich nog beter te positioneren. En dat mag best iets kosten.

Leefbaar Dronten - eens

Als de gemeente Dronten zich op de Floriade kan promoten is dat prima, maar het is de vraag wat het effect daarvan zal zijn. De kosten dienen binnen de perken te blijven.

ChristenUnie - neutraal

Natuurlijk moet Dronten stevig op de kaart worden gezet. Maar om dat via een Floriade te doen is een route die weinig waarborgen geeft. Subsidiegeld inzetten met de gedachte ‘dat het echt wel wat mag kosten’ is veel te mager.

GroenLinks - oneens

Het is goed om kansen voor ondernemers en onderwijs tijdens de Floriade te verzilveren. Maar de deze vinden plaats in Almere en GroenLinks verwacht maar een beperkt positief effect voor Dronten. Daarom willen we hier niet veel geld voor uittrekken.

SP - helemaal oneens

Geen cent naar de Floriade wat de SP betreft. Een onnodig prestigeproject wat teveel geld kost.