Minder geld voor activiteiten in winkelcentrum.
Minder geld voor activiteiten in winkelcentrum. ©maartenheijenk.nl

Opbrengst reclamebelasting valt zwaar tegen: 22% minder geld voor activiteiten Suydersee

Algemeen

DRONTEN - De stichting DOES verwachtte tot 2020 jaarlijks 195.000 euro subsidie te krijgen van de gemeente Dronten voor de levendigheid in winkelcentrum Suydersee. De opbrengst van de reclamebelasting valt echter zwaar tegen en bedroeg vorig jaar slechts 153.000 euro.

Leo Hoksbergen, de centrummanager in dienst van DOES, vertelt dat zijn stichting niet in financiële moeilijkheden komt door deze tegenvaller: „Wij hebben voorzichtig begroot en voorzichtig uitgegeven.” DOES is momenteel nog met de gemeente in gesprek over de afwikkeling van de jaarrekening over 2017.

Reclamebelasting

Vanuit de reclamebelasting betaalt de stichting DOES onder andere haar professionele centrummanager. Verder worden er activiteiten van georganiseerd en wordt het winkelcentrum aantrekkelijk gemaakt.

Het maken van een planning is echter lastig voor DOES, omdat de gelden namens de gemeente worden geïnd door de firma GBLT. „Daardoor bestaat er al een paar jaar onduidelijkheid over wat er nu ècht binnenkomt”, aldus Hoksbergen, „Dat maakt het voor ons lastig om een reële begroting te maken.” De stichting wil daarom liever afspraken met de gemeente voor een vast bedrag per jaar.

In plaats van contributie

De belasting van de gemeente Dronten is in plaats gekomen van de contributie voor de winkeliersvereniging. Sinds de invoering van de reclamebelasting betalen alle winkeliers mee aan de activiteiten in Suydersee, ook de ondernemers die geen lid zijn van de winkeliersvereniging. De opbrengst van de reclamebelasting wordt doorgesluisd naar de stichting DOES.

Als reden voor de tegenvallende opbrengst noemen B en W de leegstand in het winkelcentrum „Een nadere analyse over deze effecten wordt in 2018 door GBLT uitgevoerd”, schrijft het college in haar jaarstukken over 2017.