Dronten vanuit de lucht.
Dronten vanuit de lucht. ©maartenheijenk.nl

GroenLinks wil bij iedereen in achtertuin kunnen kijken, wethouder trapt op rem

Gemeente

DRONTEN - De gemeente Dronten maakt jaarlijks luchtfoto’s in de strijd tegen oneigenlijk grondgebruik (‘landjepik’) en illegale bouwwerken. Vorig jaar zijn er voor het eerst ook 360-gradenfoto’s gemaakt. GroenLinks wil deze foto’s aan een breed publiek beschikbaar stellen.

„De ontwikkeling rondom digitale mogelijkheden van luchtfoto’s gaat snel”, schrijven B en W in hun jaarstukken over 2017. Gezien die voortgang is besloten om ook 360-gradenfoto’s in te kopen.

Bijna een 3D-beeld

Met behulp van de nieuwe technieken kunnen de luchtfoto’s in perspectief worden bekeken. Dit geeft bijna een 3D-beeld. Daardoor kan de gemeente ook goed in de achtertuinen kijken en is het verschil tussen een overkapping of een uitbouw beter te zien.

De gemeente Dronten trekt jaarlijks 15.000 euro uit voor de luchtfoto’s en 360-gradenfoto’s.

Voor breder publiek?

„Is dat open data?”, wilde Danieke van Baal (GroenLinks) weten, „Gaan we dit ook beschikbaar stellen voor andere partijen, zodat deze mooie beelden voor een breder publiek beschikbaar zijn?”

Wethouder Ton van Amerongen (VVD) was niet enthousiast over het plannetje van GroenLinks: „De luchtfoto’s zijn specifiek bedoeld voor oneigenlijk grondgebruik.”

Van Amerongen deed wel een kleine toezegging over openbaarmaking: „Daar waar mogelijk en waar het niet raakt aan privacygevoelige zaken wil ik er best naar kijken.”

Oneigenlijk grondgebruik