Afbeelding

Er zijn initiatieven voor zonneweides in Dronten; gemeente wil niet ingeperkt worden

Algemeen

DRONTEN - Er zijn in de gemeente Dronten enkele initiatieven om zonneweides te bouwen op landbouwgrond. Namen van initiatiefnemers wil wethouder Ton van Amerongen niet noemen, locaties evenmin en ook over de grootte doet hij geen uitspraken.

Wel zegt de VVD-wethouder dat het om plannen gaat die voor de ondernemers heel aantrekkelijk kunnen zijn. Ook passen de initiatieven in de doelstellingen van de gemeente Dronten op het gebied van duurzaamheid.

Duizend hectare

Er is één probleem: de provincie Flevoland heeft gesteld dat over de hele provincie maximaal duizend hectare mag worden gebruikt voor zonneweides. Daar is de gemeente Dronten het niet mee eens. En dat geldt ook voor de vijf andere gemeenten.

Ton van Amerongen denkt dat het een politieke keuze van de provincie is geweest: „Wat krijg ik nog door Provinciale Staten en wat niet?”

Geef ons de ruimte

Samen met zijn collega’s heeft hij een bezwaarschrift ingediend: „Wij zeggen: geef ons nu gewoon de ruimte, ga dat niet inperken tot duizend hectare. Wij willen als gemeenten de vrijheid hebben hoe, waar en wanneer en niet geconfronteerd worden met een quotum van de provincie.”