CDA: Kosten voor vergunning mogen geen drempel zijn voor organisatie evenementen

Gemeente

DRONTEN - Als het aan het CDA ligt, gaan de kosten voor de leges van kleine evenementen naar beneden. De fractie studeert op een voorstel om de kosten van de vergunning te verlagen van 175 naar bijvoorbeeld 50 euro.

Als er geen risico’s zijn te verwachten voor de openbare orde, hoeven evenementen alleen gemeld te worden in het gemeentehuis. Bij de rest van de evenementen weegt de gemeente de risico’s. Vervolgens worden de festiviteiten ingedeeld in drie categorieën, afhankelijk van de gevaren. Het CDA wil nu de kosten voor de laagste categorie verlagen.

Uitdagen

„Wij willen mensen uitdagen om activiteiten te organiseren”, zegt CDA-woordvoerder Ferdinand Zomerman. Hij vindt dat de financiën geen drempel mogen vormen: „En daar hebben wij geld voor over.” Als de rest van de gemeenteraad het met de christen-democraten eens is, gaat het verlaagde tarief in 2019 in.

De afgelopen drie jaar waren er jaarlijks gemiddeld 84 evenementen die het bedrag van 175 euro betaalden. Het voorstel van het CDA kost de gemeente derhalve ruim tienduizend euro. 12 Evenementen betaalden € 450, 2 evenementen € 2.100 en 4 evenementen € 4.200.

Defqon.1