Jan Alberts spreekt de gemeenteraad toe.
Jan Alberts spreekt de gemeenteraad toe. screenshot livestream gemeente Dronten

Dorpsbelangen Swifterbant overhandigt 800 handtekeningen tegen vijf windmolens

Swifterbant

SWIFTERBANT - Dorpsbelangen Swifterbant zegt meer dan 800 handtekeningen te hebben verzameld tegen de plaatsing van twee windmolens in het Swifterbos en drie andere windturbines vlakbij het dorp. Aangekondigd is dat deze vanavond na afloop van de gemeenteraadsvergadering worden aangeboden aan B en W.

Namens Dorpsbelangen heeft Jan Alberts de gemeenteraad toegesproken. Hij vindt het raar dat een stuk bos wordt opgeofferd voor windmolens: „Als er nu gewoon geen andere mogelijkheden zouden zijn, dan zou het misschien bespreekbaar zijn. Maar er zijn diverse andere opties waar nu volledig aan voorbij gegaan wordt.”

Overlast

Volgens Dorpsbelangen geven de 214 meter hoge windmolens straks overlast aan 772 woningen ofwel tweeduizend mensen. Alberts zegt dat het daarbij gaat om de draaiende beweging, het geluid en de slagschaduw: „Het went niet en het heeft een constant negatieve invloed op de leefomstandigheden van de bewoners.” Ook wordt de waardedaling van huizen genoemd.

Voorstanders van de windmolens zijn in de ogen van Dorpsbelangen de mensen die er geld mee verdienen: „Zelfs Staatsbosbeheer valt hieronder.” Jan Alberts vraagt zich af: „Gaat de gezondheid en het welbevinden van een heel groot deel van ons dorp niet boven het financieel belang van een klein aantal mensen?”

Vragen met klem

Volgens Dorpsbelangen kunnen de vijf windmolens zonder probleem op een andere locatie worden geplaatst, verder weg van het dorp: „Wij vragen u met klem om alles in het werk te stellen binnen u mogelijkheden om deze vijf windmolens niet op deze locaties te laten bouwen.”

Windplanblauw