Afbeelding
Jaco Houweling

Een Boompje Opzetten | De Treurwilg met de gele twijgen

Algemeen

DRONTEN - Onze bomendeskundige Jaco Houweling schrijft in zijn rubriek ‘Een Boompje Opzetten’ deze maand over een treurwilg in Dronten.

Deze keer iets over een hele grote en hoge boom. De boom staat aan de Campbelhof en is vanaf ver te zien als u aankomt over het Dronterpad. Het is een treurwilg, ééntje van bijna 20 meter hoog.

Wilgen hebben we in de polder in alle soorten en maten. Als gewone bomen, als knotbomen en soms als grote vrijstaande treurboom. Het vaststellen van de juiste naam is bij een wilg niet altijd makkelijk juist omdat er zoveel soorten zijn en al deze soorten onderling ook nog eens makkelijk kruisen.

Wilgen worden al heel lang door mensen gebruikt. De jonge twijgen worden als wilgentenen gebruikt voor allerhande vlechtwerk zoals hekwerk of visfuiken. Zelfs bij de aanleg van de dijken die onze polder beschermen zijn zinkstukken, gevlochten van wilgentenen, gebruikt. De zinkstukken zijn de matten waarop de basltkeien liggen.

Maar terug naar de treurwilg. De naam treurwilg wordt voor verschillende soorten wilg met een treurvorm gebruikt. Tegenwoordig zijn veruit de meeste treurwilgen, gele treurwilgen. De twijgen zijn bij deze soort niet groen maar geel. Deze gele treurwilg, met de wetenschappelijke naam Salix x sepulcralis ‘Chrysocoma’, is pas in 1881 in China ontstaan. Omdat het een snelle groeier is met zo goed als geen ziektes of aantastingen is dit de boomsoort die we nu meestal bedoelen met treurwilg.

Een boompje opzetten

Het UWV-kantoor in Almere.
Aantal WW-uitkeringen daalt in maart, maar is nog wel hoger dan vorig jaar 8 uur geleden
De Aldi in winkelcentrum Suydersee.
Wat is er vrijdag te doen? Winkelactie voedselbank, prinses Belle, lezing filosoof 9 uur geleden
In De Meerpaal kan niet meer worden gestemd.
Verkiezingen: Niet meer stemmen in De Meerpaal, de Reaal-kantine en De Hoeksteen 9 uur geleden