Foeke Bongers (Leefbaar Dronten)
Foeke Bongers (Leefbaar Dronten) Ā© Jennifer Sauer

Gemeente Dronten opnieuw niet blij met haar accountant: ā€žBijzonder vervelendā€

Gemeente

DRONTEN - De gemeenteraad heeft vanavond ernstige kritiek geuit op Ernst & Young Accountants. De accountant kreeg haar huiswerk niet op tijd af en daardoor kon de raad de jaarstukken over 2017 eigenlijk niet vaststellen. Verschillende fracties spraken daarover hun ongenoegen uit.

Het is niet de eerste keer dat de gemeente Dronten in de clinch ligt met haar accountant. In 2015 bleek de toenmalige accountant PricewaterhouseCoopers (PwC) over het hoofd te hebben gezien dat de gemeente drie jaar lang geen WAO- en WIA-belasting had betaald. Deze keer heeft Ernst & Young de controle niet op tijd klaar.

Stevig gesprek

Barry Hoogezand (VVD) stelde vast dat ambtenaren en het college hard hebben gewerkt om de deadlines te halen: ā€žEn wij constateren dat de accountant dat niet heeft gedaan.ā€ Hij deed een oproep om een stevig gesprek te voeren met Ernst & Young.

Foeke Bongers (Leefbaar Dronten) noemde de laksheid van de accountant ā€˜bijzonder vervelendā€™. Volgens Roelof Siepel (ChristenUnie) verdient het geen schoonheidsprijs.

Peter Duvekot (SP) vond het opvallend dat niet het accountantsrapport maar de accountant zelf punt van discussie is. ā€žIk ben er ook niet blij meeā€, reageerde wethouder Ton van Amerongen (VVD).

Blind een mandaat

Verschillende raadsfracties stelden voor om de jaarstukken toch maar goed te keuren, zodat de stukken op tijd bij de provincie en het Rijk liggen. Ferdinand Zomerman (CDA) had zijn bedenkingen: ā€žIk ga niet zomaar blind een mandaat afgeven.ā€ Hij sprak over de mogelijkheid van een extra raadsvergadering.

In de daaropvolgende discussie bleken de raadsleden te beschikken over geheime stukken. Samen met toezeggingen over en weer gaven die de hele gemeenteraad voldoende zekerheid om de jaarstukken toch goed te keuren.

Afbeelding
In gemeente Dronten relatief veel nieuwe woningen 'in de pijplijn' 18 uur geleden
Afsluiting van de Hanzeweg in 2021.
Wat is er woensdag te doen? Zwemmen, Olbro, avond over afsluiting Hanzeweg 19 uur geleden
Barry Hoogezand (VVD)
VVD stelt vragen over AZC Dronten: "Hoeveel overlast is er?" 19 uur geleden