De gemeenteraad van Dronten.
De gemeenteraad van Dronten. ©maartenheijenk.nl

SP en VVD zijn het oneens wiens idee het is, maar hondenbelasting wordt afgeschaft

Gemeente

DRONTEN - Drie weken geleden kreeg de SP nog onvoldoende steun toen de fractie de meningen peilde over de afschaffing van de hondenbelasting. Vanavond waren de ChristenUnie en Leefbaar Dronten opeens om. Sterker nog: zij waren mede-ondertekenaars van een motie om te stoppen met de hondenbelasting. Daardoor stemde de meerderheid van de raad vóór.

Alleen PvdA, GroenLinks en CDA waren vanavond tegen de afschaffing van de hondenbelasting. Zij konden niet voorkomen dat B en W de opdracht kreeg om de intrekking van de belasting voor het jaar 2019 voor te bereiden.

Curieus

De discussie in de gemeenteraad was curieus. Drie weken geleden vroeg de SP ieders mening. Zij kregen geen meerderheid achter zich, omdat de ChristenUnie en Leefbaar Dronten twijfelden. Vanwege die twijfels diende de SP vanavond tijdens de raadsvergadering geen motie in. Zij waren verbaasd dat uitgerekend ChristenUnie en Leefbaar opeens wèl met een motie kwamen, samen met VVD en D66.

„Wat er al niet kan gebeuren in een korte periode”, was Peter Duvekot (SP) cynisch, „Wat ons betreft is dit een schoolvoorbeeld van oude politiek.” Toch gaf hij de ChristenUnie en Leefbaar Dronten een compliment: „Beter ten halve gekeerd dan ten hele gedwaald.”

Woeftax

De afschaffing van de hondenbelasting kwam halverwege de verkiezingscampagne op de politieke agenda. Dat gebeurde op het moment dat de VVD zich opwierp als voorstander. „Want sommige tradities die uit de middeleeuwen stammen moeten we koesteren, maar voor de woeftax is te weinig draagvlak”, zo motiveerde Remco de Maaijer vanavond de motie.

Drie partijen waren dus tegen. Siert Jan Lap (CDA) keek op tegen de financiële consequenties: „En waarom laten we niet àlle inwoners profiteren van een belastingverlaging in plaats van alleen de hondenbezitters?” Danieke van Baal (GroenLinks) noemde de ommezwaai van de ChristenUnie ‘symboolpolitiek’. Zij vindt dat de gemeente beter kan focussen op een goed hondenbeleid en wees op de overlast door hondenpoep.

Hondenbeleid

Suzanne Stoop (PvdA) snapte helemaal niets van de motie: „Kunnen we het geld niet besteden aan hondenbeleid?” Bovendien denken mensen volgens de PvdA’er dankzij de hondenbelasting goed na voordat ze een hond nemen: „Maar ik zie de wethouder al schudden: hij heeft het nu eenmaal beloofd en het gaat gewoon gebeuren.”

Wethouder Ton van Amerongen (VVD) zei in een reactie dat er voldoende goede argumenten zijn om de hondenbelasting af te schaffen: „Waarom bijvoorbeeld wel honden en geen paarden of katten?”

Hondenbelasting

Afbeelding
Oefening op IJsselmeer: Brand op schip bij Windplan Blauw, man overboord 5 uur geleden
De vorige editie van 'De Staat van Flevoland'.
Wat is er donderdag te doen? Gelukscarrousel, Staat van Flevoland, gemeenteraad 5 uur geleden
Versoepeling voor fruittelers.
Nieuwe regels in Dronten: Fruittelers mogen kamertjes arbeidsmigranten halveren 6 uur geleden