Preventieposter in het Pools.
Preventieposter in het Pools. politie.nl

Waarschuwing in Arabisch en Pools na verdrinking 19-jarige jongen uit Dronten

112

DRONTEN – De verdrinking van de 19-jarige Syrische jongen uit het asielzoekerscentrum Dronten is voor de politie aanleiding voor een waarschuwingscampagne. Op een poster wordt in het Pools en in het Arabisch gewaarschuwd voor het zwemmen in rivieren.

In de IJssel bij Kampen verdronk donderdagavond een Syrische jongen uit Dronten. Een Poolse man en nog een Syrische jongen verdronken vorige maand in de Waal op precies dezelfde plaats.

Preventieposters

,,Deze trieste gebeurtenissen zijn voor de Landelijke Eenheid, Dienst Infra Zuidoost, en de eenheid Oost-Nederland aanleiding voor een waarschuwingscampagne”, meldt de politie. Zo zijn samen met Rijkswaterstaat in diverse talen preventieposters gemaakt.

,,Het gaat veelal om mensen die niet bekend zijn met de gevaren van onze rivieren”, zegt Laura Sijbrant, gebiedsagent Infra-Oost-Utrecht, ,,Wij zijn meestal de eersten die ter plaatse gaan om vaak samen met het Landelijk Team Onderwaterzoekingen (LTOZ) en Rijkswaterstaat naar de drenkelingen te zoeken. De drie verdrinkingen binnen een week zijn voor ons aanleiding het Drowning Prevention Project te starten.”

Pools en Arabisch

Laura Sijbrant staat in dit project in direct contact met een Poolse politiemedewerker, die helpt de Poolse gemeenschap in Nederland te bereiken. Zo verzorgt zij bijvoorbeeld de tekst voor een tweet in het Pools, die de Dienst Infra op hun twitteraccount kan plaatsen.

De politie heeft ook contact met het Centraal Orgaan opvang Asielzoekers om met behulp van hen de poster met de waarschuwingsteksten in het Arabisch op de juiste plek te krijgen.