Ondergrondse container voor restafval.
Ondergrondse container voor restafval. ©maartenheijenk.nl

Gemeente registreert gegevens afvalpas wel bij milieustraat, niet bij containers

Gemeente

DRONTEN – De gemeente Dronten registreert wel gegevens van de gebruiker als er afval wordt gestort bij de milieustraat. Dat gebeurt niet als er restafval wordt gebracht naar de ondergrondse container in de wijk. Dat antwoorden B en W op vragen van de SP.

SP-fractievoorzitter Peter Duvekot zei vorige maand in de gemeenteraad dat er bij de ondergrondse containers wel degelijk gegevens worden opgeslagen: „Zo gauw ik iets ingooi, wordt dat geregistreerd.” Volgens Duvekot geven B en W foutieve informatie: „En dus vraag ik mij af wat er nog meer niet klopt.”

Afvalpas

B en W antwoorden dat ieder huishouden jaarlijks 300 kilogram gratis mag storten bij de milieustraat. Om storten door bedrijven te voorkomen en om bij te houden hoeveel inwoners hebben gestort, worden er gegevens geregistreerd via de afvalpas. Deze is gekoppeld aan een postcode en huisnummer. ,,Er wordt geen naam gekoppeld aan het pasje”, aldus het college.

Bij de ondergrondse containers wil de gemeente voorkomen dat niet-inwoners afval storten. Bij de ondergrondse containers wordt volgens B en W met een ander softwaresysteem gewerkt dan aan de milieustraat. De chip op de afvalpas zorgt ervoor dat de klep open gaat.

Geen inzage

Om te kunnen nagaan of een container vol zit, wordt er geteld hoe vaak de klep wordt geopend. ,,Het aantal klepopeningen wordt geregistreerd op pasniveau in het softwaresysteem van de toegangscontrole voor ondergrondse containers”, aldus het college. Volgens B en W heeft de gemeente geen inzage in het ‘individueel stortgedrag op adresniveau’.

Restafval