Tulpenbomen op het Meerpaalplein.
Tulpenbomen op het Meerpaalplein. Jaco Houweling

Een Boompje Opzetten | Tulpenbomen als parasol voor Meerpaalplein

Algemeen

De papieren editie van DeDrontenaar.nl van augustus verschijnt deze maand iets eerder in verband met de Meerpaaldagen. Wat is er dan leuker om ook in deze rubriek te schrijven over bomen die op het Meerpaalplein staan?

Op het plein zijn verschillende soorten bomen aangeplant. Er staan naast andere soorten ook twaalf tulpenbomen. De naam tulpenboom verwijst naar de vorm van het blad, deze lijkt op een tulp.

Vooraan het plein, naast het Vliegersmonument, staat een groepje van zes tulpenbomen. De tulpenboom is een snelgroeiende boom. Vroeger dacht men dan ook dat deze boom in dezelfde plantenfamilie als de populieren thuis hoorde.

De tulpenboom is in de zeventiende eeuw via Engeland in Europa geïntroduceerd. Toen was het een boom die in parken bij kastelen en paleizen werd aangeplant. Het grappige is dat er rond 1905, in de buurt van Reuver (Limburg), fossielen gevonden zijn die laten zien dat de tulpenboom hier ook al voorkwam vóór de ijstijden.

De tulpenboom kan uitgroeien tot een hele grote boom. Er zijn in Nederland meerdere exemplaren bekend die meer dan 37 meter hoog zijn. Of de tulpenbomen op het Meerpaalplein ook zo groot worden moeten we afwachten.

Op de warme dagen van de afgelopen maand was duidelijk zichtbaar dat de mensen de schaduw van deze bomen heel erg waarderen en het liefst onder deze bomen verblijven.

Voor vragen en opmerkingen kunt u mailen naar Jaco Houweling via stadsbomen@gmail.com.

Een boompje opzetten

Het UWV-kantoor in Almere.
Aantal WW-uitkeringen daalt in maart, maar is nog wel hoger dan vorig jaar 9 uur geleden
De Aldi in winkelcentrum Suydersee.
Wat is er vrijdag te doen? Winkelactie voedselbank, prinses Belle, lezing filosoof 9 uur geleden
In De Meerpaal kan niet meer worden gestemd.
Verkiezingen: Niet meer stemmen in De Meerpaal, de Reaal-kantine en De Hoeksteen 10 uur geleden