Koopzondagen
Koopzondagen Zomerenquête DeDrontenaar.nl

Koopzondagen in Dronten? Lezers willen het aan de winkeliers overlaten

Algemeen

DRONTEN - „Onbeperkt: laat het aan de winkeliers over." Dat zegt tot nu toe 60,9% van de lezers als het om de koopzondagen in Dronten gaat. Zij zijn het eens met 5 van de 8 fracties in de gemeenteraad, die het in de aanloop naar de verkiezingen van maart eens waren met de stelling: „Winkels in de gemeente Dronten mogen elke zondag open zijn."

Tot 15 augustus kunt u meedoen aan onze zomerenquête. Van de ruim 1.300 inwoners die dat tot nu toe hebben gedaan, vindt nog geen 10% dat koopzondagen helemaal niet of bij hoge uitzondering mogen worden gehouden.

Tussenstand zomerenquête

Koopzondagen

Onbeperkt: laat het aan de winkeliers over

60,9%

Eén keer per maand

29,7%

Alleen bij hoge uitzondering

3,6%

Geen

5,8%
Bron: Zomerenquête DeDrontenaar.nl

Verkiezingsbeloften

Stelling (gemeenteraadsverkiezingen maart 2018): Winkels in de gemeente Dronten mogen elke zondag open zijn.

D66 - helemaal eens

Het is niet aan de overheid, maatschappelijke of religieuze instellingen om de openingstijden van winkels te bepalen. D66 vindt dat winkeliers dat prima zelf kunnen bepalen. Het vergroot ook de aantrekkelijkheid van winkelcentra.

VVD - helemaal eens

De VVD Dronten wil ondernemers de vrijheid geven om ook op zondag open te zijn. Er wordt nu door inwoners goed gebruik van gemaakt én het trekt ook mensen uit omliggende gemeenten. Hiervan profiteren onze winkeliers.

Leefbaar Dronten - helemaal eens

Het is niet meer van deze tijd dat de overheid zich bemoeit met openingstijden en dagen van winkels en winkelcentra! Zeker gelet op de concurrentie van internet.

PvdA - eens

De winkeliers moeten dat onderling op een goede manier regelen, rekeing houdend met de belangen en mogelijkheden van alle berokkenen.

SP - eens

Grote winkelketens hebben minder moeite om alles rondom opening op zondag te regelen. Dat geeft een groot voordeel op de kleinere ondernemers. Toch zijn er ook geluiden vanuit deze doelgroep om de openingstijden te verruimen. Open op zondag? Het mag.

GroenLinks - neutraal

Dat supermarkten open zijn voldoet aan een vraag en vinden we prima. Voor de overige winkels vinden we de huidige 14 zondagen voldoende. GroenLinks gunt ook de winkeliers hun vrije weekend.

CDA - helemaal oneens

Het CDA hecht aan de zondagsrust. De huidige afspraak van 14 koopzondagen is voldoende en geeft blijk van respect voor inwoners die hechten aan de zondagsrust en er wordt rekening gehouden met de kleine middenstanders met weinig of geen personeel.

ChristenUnie - helemaal oneens

De ChristenUnie is niet voor koopzondagen. Wij zien een gezamenlijke wekelijkse rustdag als positief in onze hectische maatschappij. Het aantal van 14 koopzondagen willen wij niet verder uitbreiden, ook met het oog op kleine winkeliers.

Zomerenquête (tot 15 augustus)

Afbeelding
Afbeelding
Oefening op IJsselmeer: Brand op schip bij Windplan Blauw, man overboord 9 uur geleden
De vorige editie van 'De Staat van Flevoland'.
Wat is er donderdag te doen? Gelukscarrousel, Staat van Flevoland, gemeenteraad 9 uur geleden
Versoepeling voor fruittelers.
Nieuwe regels in Dronten: Fruittelers mogen kamertjes arbeidsmigranten halveren 10 uur geleden