Petra Indrisie
Petra Indrisie ©maartenheijenk.nl

Dorpsbelangen Swifterbant blij met verplaatsing vier windmolens, maar niet 100% tevreden

Swifterbant

SWIFTERBANT - Windplan Blauw heeft besloten vier van de vijf omstreden windmolens bij Swifterbant te verplaatsen. Daarmee komt de windkoepel - zij het met tegenzin - enigszins tegemoet aan bezwaren vanuit het dorp en van de gemeente Dronten. Dorpsbelangen Swifterbant is blij met het besluit, maar tekent er wel meteen bij aan dat dit niet is wat zij willen.

DeDrontenaar.nl sprak met bestuurslid Petra Indrisie, die zich binnen het bestuur van Dorpsbelangen Swifterbant bezighoudt met de windmolenplannen.

Heeft Windplan Blauw zelf contact met jullie gezocht over hun besluit?
Petra Indrisie: „Windplan Blauw niet, maar Nuon wel. Die hebben mij persoonlijk benaderd, voordat het in de pers kwam. Dat vond ik heel netjes.”

Wat vindt Dorpsbelangen inhoudelijk van het besluit?
„Het is natuurlijk heel mooi dat de gemeente er achteraan is gegaan en dat er geluisterd is naar de inwoners van Swifterbant. Dat is denk ik heel belangrijk.”

Je klinkt niet heel opgelucht.
„Klopt. Of dit nou helemaal de oplossing is, dat vraag ik me af. Een verplaatsing van 90 meter… of dat nou heel veel doet voor het dorp, dat weet ik niet. Het is niet het doel wat Dorpsbelangen voor ogen had.”

Jullie doel is dat ze veel verder van het dorp geplaatst worden?
„Dat klopt. Dat hebben wij in onze zienswijze ook duidelijk aangegeven.”

  • Zienswijze Dorpsbelangen Swifterbant: „De polder is zó groot, er kunnen wel op twintig andere plaatsen molens worden geplaatst die geen overlast veroorzaken. In de plannen van Swifterwint en de Nuon staan ook duidelijk alternatieven. De meeste simpele is: verplaats de vijf molens van de Rivierduintocht naar de Kamperhoekweg.”

De vlag is dus niet uitgegaan?
„De vlag is in zoverre uitgegaan, dat de drie windmolens in elk geval buiten het Swifterbos staan. Dat is al een hele mooie vooruitgang. Wij denken dat je moet voorkomen dat er in het bos allerlei dingen komen die daar niet horen.”

Leggen jullie je neer bij het besluit van Windplan Blauw of komt Dorpsbelangen nog in actie?
„We hebben een zienswijze ingediend. Dat moest vóór 8 augustus en dat hebben we gedaan. Daarin staat dat die vijf windmolens niet verplaatst worden naar de andere kant van de Rivierduintocht, maar dat ze ergens anders moeten komen. Het is voorlopig afwachten wat het Rijk gaat doen met onze zienswijze en de zienswijzen die door heel veel andere mensen zijn ingediend.”

Windplanblauw

Windplan Groen

Afbeelding
Oefening op IJsselmeer: Brand op schip bij Windplan Blauw, man overboord 13 uur geleden
De vorige editie van 'De Staat van Flevoland'.
Wat is er donderdag te doen? Gelukscarrousel, Staat van Flevoland, gemeenteraad 14 uur geleden
Versoepeling voor fruittelers.
Nieuwe regels in Dronten: Fruittelers mogen kamertjes arbeidsmigranten halveren 14 uur geleden