Het gebied voor de nieuwe natuur.
Het gebied voor de nieuwe natuur. Provincie Flevoland

Omwonenden en ondernemers verzetten zich tegen plannen nieuwe natuur Dronten

Algemeen

DRONTEN - De provincie Flevoland, de gemeente Dronten en Staatsbosbeheer hebben in juli een enthousiast persbericht verspreid over het nieuwe-natuurproject Oostkant Dronten. Naar nu blijkt zijn direct omwonenden en ondernemers uit dit gebied heel slecht te spreken over de gang van zaken. Zij klagen hun nood in een brief aan de provincie en de gemeente.

Wethouder Jaap Oosterveld (ChristenUnie) zei in juli dat de plannen in samenwerking met de ondernemers in het gebied tot stand zijn gekomen. De briefschrijvers beweren nu het tegenovergestelde.

Zonder opgaaf van reden

De brief is ondertekend met ‘de groep jonge ondernemers en omwonenden van de oostkant Dronten’. Ze klagen erover dat ze zelf mooie plannen hebben ontwikkeld voor de nieuwe natuur: „Maar menig plan werd afgedaan met de opmerking dat het niet paste, zonder verdere opgaaf van reden.”

Over de huidige plannen tasten ze in het duister: „Via de gemeente wordt er geen openheid en transparantie geboden.” Hun eigen plannen willen ze alsnog graag toelichten aan de provincie en de gemeente.

Reve-Abbertbos en Stobbenweg

Voor het gedeelte bij het Reve-Abbertbos en de Stobbenweg is volgens de brief geen overleg geweest tussen de omwonenden en de gemeente: „Er zijn in het afgelopen jaar slechts drie brieven verstuurd door de gemeente Dronten. Elke brief levert meer vragen en onzekerheden op, dan antwoorden.” Een voor februari aangekondigde bijeenkomst zou nog steeds niet hebben plaatsgevonden.

De briefschrijvers vinden dat de agrarische ondernemers in de knel komen, omdat er minder landbouwgrond beschikbaar komt: „De kans op financieel levensvatbare landbouwbedrijven wordt alleen maar kleiner.”

Spijkweg

Ook met de omwonenden van de Spijkweg is volgens de briefschrijvers niet gecommuniceerd. Zij zijn bang voor de aanleg van een waterpartij: „Mogelijk wordt de landbouwgrond tegenover de Spijkweg zelfs onbruikbaar als landbouwgrond.”

Nieuwe natuur