Dodenherdenking in Dronten
Dodenherdenking in Dronten © Jennifer Sauer

Gemeente Dronten: Geen extra aandacht voor Polen bij dodenherdenking op het Meerpaalplein

Algemeen

DRONTEN - De gemeente Dronten gaat bij de dodenherdenking op het Meerpaalplein geen extra aandacht besteden aan de Poolse bevrijders. Dat schrijft burgemeester Aat de Jonge in antwoord op een brief van Wim Broekhof uit Boxtel.

Volgens Broekhof wordt in Nederland vergeten dat er onder de geallieerden in de tweede wereldoorlog ook Polen waren: „De Poolse soldaten hebben het extra zwaar gehad, daar zij niet konden terugkeren naar hun eigen land, waar zij als verraders gezien werden.”

Hij vraagt daarom naast de Amerikaanse, Canadese en Britse vlag ook de Poolse vlag te laten wapperen: „Opdat wij weten door wie wij bevrijd zijn en dat wij in vrede mogen blijven leven.” Burgemeester Aat de Jonge antwoordt dat Dronten zich aan het vlagprotocol van het ministerie van Binnenlandse Zaken houdt.

Vlagprotocol

„Dronten kent een heel sterke traditie als het om de dodenherdenking gaat”, aldus de burgemeester, die tegenover Broekhof alle activiteiten op het Meerpaalplein opsomt.

„Ik meen dat in Dronten op allerlei wijzen aandacht wordt geschonken aan de bevrijders van toen”, schrijft de burgemeester, „Dat blijkt van betekenis voor later, daarover zijn wij het samen eens.”