Danique Stoop ligt zes uur per week in het water.
Danique Stoop ligt zes uur per week in het water. ©maartenheijenk.nl

Danique Stoop gaat haar eigen weg naar de top: „Tot je dertigste kun je je nog verbeteren”

Sport

DRONTEN – Danique Stoop (26) wil zichzelf geen topsporter noemen. Ook al is ze ongeveer een halve werkweek bezig met de zwemsport, het gaat slechts om een ‘uit de hand gelopen hobby’, vindt ze „Topsporters liggen alleen al twintig uur per week in het water en dan komen er nog de nodige krachttrainingen en wedstrijden bij. Daar bestaat het hele leven uit zwemmen. Bij mij niet. Ik lig zes uur per week in het water, doe krachttrainingen en zwem bijna wekelijks een wedstrijd.”

Intensief is het zeker en ze brengt het al heel veel jaren op. “Mezelf verbeteren, dat motiveert me en dat lukt nog regelmatig.”

Ze is een echte sprintster en eindigde bij de 50 meter vlinderslag als achtste op het Nederlands kampioenschap. „Bij de kortste afstand op de andere slagen eindig ik in de top twintig.”

PR op vlinderslag

Na wat rustiger jaren tijdens haar studie heeft ze sinds enige tijd de trainingen weer helemaal opgepakt. Haar eerste grote doel is gehaald. Ze wilde, na heel veel jaren 1.03 als toptijd te hebben staan voor de honderd meter vlinderslag, een nieuw persoonlijk record. Met een 1.02 kwam dat er net voor de zomer.

„Ik heb wat aan mijn techniek veranderd en dat werkt. Toen ik mijn record verbeterde was het nog niet helemaal ingesleten, dus ik hoop dat ik dit najaar nog sneller kan.” De ultieme drijfveer van de rappe zwemster blijft een tijd onder de minuut op die honderd meter vllinder. „Tot je dertigste kun je je nog wel verbeteren.” En daar gaat ze voor.

Sponsor

Behalve tijd stoppen in het zwemmen organiseert ze ook wedstrijden en evenementjes voor ‘haar club’ de Zuiderzeezwemmers. Sinds deze zomer prijkt de naam van haar bedrijf Loose Fit op de tenues van de Dronter zwemclub.

„Met Loose Fit begeleid ik mensen die een optimale sportprestatie willen leveren. Ik adviseer hen over sportvoeding en ik ben ook actief als fitnessinstructeur. Sport is mijn passie. Ik werk fulltime en daarnaast heb ik nog zo ongeveer een halve baan aan het zwemmen en het organiseren van dingen voor de club. En, oh ja, ik heb ook nog een relatie. Nee, geen zwemmer. Soms moppert hij wel dat hij me wat vaker een avondje wil zien.”

Vonk voor de sport

De vonk voor de sport sloeg rond haar twaalfde toe. Ze bleek er goed in en sindsdien spendeert ze er al haar vrije tijd aan. In die beginjaren heeft ze wel eens overwogen om alles opzij te zetten voor een topsportcarrière. „Ik ben fanatiek, maar ik denk toch dat alleen maar zwemmen me te beperkt is. Dan is dat ècht je hele leven. Nu heb ik mijn studie gedaan, heb ik een eigen bedrijf, dat vind ik ook mooi.”

Niet meer zwemmen is, ondanks haar drukke leven, geen optie. „Ik vind zwemmen heerlijk! Als ik maar in het water kan liggen is het goed en de Zuiderzeezwemmers is een gezellige club, dat is ook belangrijk. Ik ga kijken hoever ik op mijn manier kan komen. En als ik onder die minuut zwem laat ik het weten.”

Wethouder Hillebregt lanceert de website.
Wethouder over School 's Cool: "Bijdrage bij overgang naar voortgezet onderwijs" 18 uur geleden
Afbeelding
Nieuwe dienstregeling: "Betere aansluiting op de trein in Dronten en Harderwijk" Brrreis 19 uur geleden
Afbeelding
Replica barak is markeringspunt in pioniersbolwerk Dronten 19 uur geleden