Peter
Peter eigen foto

Peter de Jong wil na Het Kanaal nu Straat van Gibraltar overzwemmen: „Als het mag van mijn vrouw...”

Sport

SWIFTERBANT - Peter de Jong uit Swifterbant is erin geslaagd Het Kanaal over te zwemmen. Het team van drie vrouwen en twee mannen volbracht de oversteek in estafettevorm in 14 uur en 33 minuten. „Een hele mooie ervaring, zeker met al die grote schepen en die tankers op de achtergrond”, aldus de zwemmer, „Het is iets wat je nooit meer vergeet, schitterend!”

Het team vertrok midden op de dag in Engeland en arriveerde ’s nachts tegen half drie op het strand in Frankrijk. De teamleden zwommen om beurten een uur, waarbij Peter de Jong drie keer aan de beurt kwam.

„In het begin hadden we een aardig vlakke zee, maar na de derde zwemmer werd het onstuimig”, blikt De Jong terug, „We zijn enorm opzij geduwd door de stroming. Ik denk dat we wel bijna 60 kilometer hebben gezwommen.” Uiteindelijk kwam het team aan in Wisant, dik 15 kilometer ten zuiden van Calais. „Het laatste gedeelte naar het strand hebben we met z’n allen gezwommen.”

Kwallen

Behalve van de stroming ondervond het team ook hinder van kwallen: „Dat begon tijdens mijn zwembeurt, ik werd een paar keer geraakt. Het meisje dat na mij kwam belandde in een hele zwerm. Dat was niet echt een feest.”

Het zwemmen op zich viel de 53-jarige sportieveling mee. „Daar hadden we voldoende voor getraind. Het zwaarst was de voeding. En als je na jouw zwembeurt weer op de boot zit, kun je niet echt uitrusten, want je moet ook voor de anderen zorgen.

Straat van Gibraltar

Heeft de inwoner van Swifterbant al een nieuwe uitdaging voor ogen? „Ja, ik wil de Straat van Gibraltar overzwemmen: van Spanje naar Marokko”, antwoordt hij, „Dat is 16 of 17 kilometer en dat wil ik dan solo doen.”

De Jong heeft nog wel groen licht nodig: „Van mijn vrouw moet ik eerst maar even rustigaan doen. Maar als het mag van mijn vrouw, dan ga ik het zeker doen.”

Tulpenloop
Agenda zaterdag: Tulpenloop, Aldi, badminton, voetbal, Spinvis, Maris Sonores 1 uur geleden
Afbeelding
GroenLinks, PvdA en ChristenUnie willen meldpunt vuurwerkoverlast in Dronten 2 uur geleden
Afbeelding
Isala doet onderzoek naar Porfyrie: 'Soms lopen mensen jarenlang rond met ernstige klachten' 13 uur geleden