Aat de Jonge en Leen Verbeek
Aat de Jonge en Leen Verbeek © Eelco Lindhout (archieffoto)

Aat de Jonge verwondert zich erover dat Leen Verbeek een waarnemend burgemeester aanstelt

Gemeente

DRONTEN - Burgemeester Aat de Jonge heeft zich erover verwonderd dat Leen Verbeek na zijn afscheid op 1 november een waarnemend burgemeester aanstelt. In de ogen van De Jonge had de Commissaris van de Koning in Flevoland beter aan de zittende burgemeester kunnen vragen nog even te blijven.

„Er zijn heel veel Commissarissen die aan de afscheidnemende burgemeester vragen: wilt u blijven zitten, misschien voor 2 of 3 dagen in de week, totdat de nieuwe er is? Aan mij is dat niet gevraagd”, aldus Aat de Jonge.

Het aanstellen van een waarnemend burgemeester had volgens De Jonge niet gehoeven. Dat geldt in zijn ogen in sterkere mate voor de gemeente Noordoostpolder: „Want daar duurt het maar twee maanden.”

Onhandig

Op de vraag wat hij vindt van het besluit van Leen Verbeek, antwoordt Aat de Jonge: „Ik vind het onhandig, want nu moet er twee keer een overdracht plaatsvinden: van mij naar een interim en van die interim naar de nieuwe, definitieve burgemeester. Dat geeft altijd gedoe. Als ik nog even had kunnen blijven zitten, had je veel rustiger kunnen overdragen.”

Het aanstellen van een interim-burgemeester is volgens De Jonge met name lastig, omdat er net een nieuwe gemeenteraad is aangetreden: „En het is ook niet goed voor een organisatie. Een burgemeester heeft altijd eigen accenten, iedereen moet daaraan wennen. Het ware veel beter geweest als dat een geleidelijk proces was geweest.”

Loco-burgemeester

Behalve dat de Commissaris van de Koning de zittende burgemeester had kunnen vragen om nog even te blijven, had hij de burgemeesterloze periode ook kunnen laten invullen door de loco-burgemeester. In Dronten is dat VVD-wethouder Ton van Amerongen. „Maar ook dat is niet in beeld geweest, voor zover ik weet”, aldus De Jonge.

Afscheidsinterview

  • Burgemeester Aat de Jonge deed zijn uitspraken in een afscheidsinterview met DeDrontenaar.nl. Het volledige interview verschijnt volgende week maandag in de papieren krant.

Burgemeester Dronten