Urk
Urk ©maartenheijenk.nl

Urk wil een stuk IJsselmeer overnemen, gemeente Dronten trapt op de rem

Gemeente

DRONTEN - Urk wil een buitendijkse haven bouwen. De gemeente Urk heeft daarvoor een deel van het IJsselmeer nodig dat nu nog bij Dronten hoort. Een grenscorrectie gaat de gemeente Dronten echter veel te snel. En de stelling dat Dronten tòch niets met dat water doet, wil wethouder Jaap Oosterveld (ChristenUnie) niet zomaar overnemen.

De grenscorrectie zou tot gevolg hebben dat de gemeente Urk er ruim 37 hectare open water bij krijgt. Dat lijkt voor een buitenstaander geen probleem, omdat de gemeente Dronten het water nergens voor gebruikt. Die conclusie heeft de wethouder echter nog niet getrokken: „Dat willen we eerst op een rij zetten. We willen alle ins en outs goed in beeld hebben.”

Oorlogen

Doet de gemeente Dronten dan wèl iets met dat water? „Zo zet je het in een bepaalde context…”, antwoordt Jaap Oosterveld, „Ik lees ook al voorspellingen dat water zó schaars gaat worden dat we er wellicht de grootste oorlogen in de wereld over kunnen gaan krijgen. Dus we moeten daar een goede afweging in maken.”

Burgemeester Aat de Jonge: „De vraag is niet of wij iets doen met dat water, de vraag is of er een grenscorrectie nodig is. Urk wil dat graag en wij gaan uitzoeken of er andere mogelijkheden zijn. Een variant zou kunnen zijn: doe het gewoon samen. Wij doen niks met dat water, zij willen iets met ons water. Laten we dan kijken of we het samen kunnen doen.”

De burgemeester voegt eraan toe dat het geen financiële kwestie is: „Al heb ik ook gelezen dat het over ‘een stukje grond’ gaat. Dat is natuurlijk niet zo, het is 37 hectare.”

Afweging maken

„We willen kijken naar de alternatieven en we willen bestuurlijk een afweging maken wat de beste oplossing is”, zegt Oosterveld, „We kunnen ook kijken of er andere mogelijkheden zijn om de gemeente Urk in staat te stellen deze haven te realiseren”

Aan welke mogelijkheden hij denkt, kan Jaap Oosterveld niet zeggen. Daarover gaan ambtenaren zich de komende maanden buigen. Dronten heeft hierover een brief gestuurd aan de gemeente Urk.