Dronten vraagt aandacht voor mogelijke overstroming havens en fietspad

Algemeen

DRONTEN - Tussen Roggebotsluis en de nieuw te bouwen Reevedam liggen nogal wat buitendijkse voorzieningen, zoals enkele havens, een fietspad en natuur. Dit kan in de toekomst bij hoog water allemaal overstromen. B en W van Dronten vinden dat daar te weinig aandacht voor is.

De Roggebotsluis wordt over enkele jaren gesloopt. Enkele kilometers zuidelijker komt een nieuwe dam met schutsluis. De werkzaamheden voor die zogenaamde ‘Reevedam’ zijn al in volle gang.

Zodra de huidige sluis weg is, kan het waterpeil van het Drontermeer in het gedeelte tussen Reevedam en Roggebotsluis sterk variëren. Hierdoor moet dit deel van de Drontermeerdijk met drie meter worden verhoogd.

Overstromen

Het variërende waterpeil heeft echter ook consequenties voor Watersportvereniging Roggebot, Smient en Meerkoet, het buitendijkse fietspad en de natuur. Zo zullen de havens en het fietspad bij hoog water overstromen en zijn de havens op andere momenten niet bereikbaar voor de pleziervaart vanwege het lage waterpeil.

B en W van Dronten vragen aandacht voor dit probleem, bijvoorbeeld vanwege de juridische consequenties. „WSV Roggebot zit al meer dan 50 jaar op de huidige plek en staat ook wel bekend als de ambtenarenhaven. Het is een vereniging die opgericht is door voormalige werknemers van de Zuidelijke IJsselmeer Polders. Zij huren de locatie van de gemeente”, aldus het college. De havens Smient en Meerkoet zijn door de gemeente in erfpacht uitgegeven.

Bomenkap

Ook de ontwikkelingen voor de natuur baren B en W zorgen. De verwachting is dat de huidige buitendijkse vegetatie op termijn verdwijnt. Bovendien moet er voor de dijkverhoging een strook van 7 tot 10 meter boomvrij worden gemaakt (zie video). „Door al deze ingrepen, blijft er niet zoveel meer over van ons voorland”, treuren B en W.

De gemeente Dronten zegt hierover tot nu toe weinig gehoor te vinden bij Rijkswaterstaat, de provincies en het waterschap.

Fietsen over Reevedam

Tegelijkertijd constateren B en W dat er ook nieuwe kansen ontstaan. Zo is de gemeente blij met de mogelijke fietsverbinding tussen het oude en nieuwe land over de Reevedam. Dit heeft er zelfs toe geleid dat de gemeente laat onderzoeken of in dit gebied een uitkijktoren kan worden gebouwd.