Een afgeplakte poster van Flevonice.
Een afgeplakte poster van Flevonice. ©maartenheijenk.nl

Waarom wel ‘afschuwelijke posters’ van zombies en niet voor vaccinaties?

Algemeen

DRONTEN - De vaccinatiegraad ligt in Flevoland onder het landelijk gemiddelde. De gemeente Dronten wil dit omhoog brengen. Suzanne Stoop (PvdA) dringt aan op actie: „Er moet toch een campagne te bedenken zijn? Hang heel Dronten vol met posters die er wèl een beetje toe doen.”

De PvdA’er uitte haar plan voor de postercampagne als reactie op de campagne van Flevonice voor haar Zombie run. „Afschuwelijke posters”, aldus Stoop, „Echt walgelijk.”

Echt zorgwekkend

Het raadslid toonde zich vooral bezorgd over de daling van het aantal meisjes dat in Dronten een HPV-vaccinatie (baarmoederhalskanker) haalt. In 2016 laag dat in Dronten nog op 59%, in 2017 nog maar op 42%. „Dit is echt zorgwekkend. Ik begrijp er niks van, ik word er boos van”, reageert Suzanne Stoop.

Voor de overige vaccinaties ligt de deelname voor bijna alle Flevolandse gemeenten boven de kritische grens van 90%, maar onder het landelijke gemiddelde. In de afgelopen jaren is de vaccinatiegraad in Dronten met ongeveer 0,5% gedaald, meldt het gemeentebestuur.

Zoeken naar oplossing

Wethouder Irene Korting (VVD) constateerde dat mensen nu eenmaal verschillen van mening over vaccinatie. Ze kondigde aan aandacht voor het onderwerp te vragen bij de GGD: „We moeten echt zoeken naar een oplossing voor Flevoland."