Afbeelding

Politie: Ruim 70 procent winkeldiefstallen door azc-bewoners uit veilige landen

Algemeen

KAMPEN – De politie bevestigt het probleem van azc-bewoners uit Dronten die zich veelvuldig schuldig maken aan winkeldiefstallen. Ruim zeventig procent van de aangiftes van deze vorm van criminaliteit in 2018 wordt in verband gebracht met mensen uit het asielzoekerscentrum. Daar komt bij dat we dit jaar afstevenen op een verdubbeling van het aantal winkeldiefstallen in Kampen.

Dat zegt korpschef Johan Ekkel van de politie. BrugMedia vroeg hem om een reactie naar aanleiding van de alarmklok die raadslid Suat Azer van Gemeente Belang Kampen (GBK) woensdag luidde tijdens een commissievergadering. Volgens Azer lijden ondernemers veel schade van winkeldiefstallen. Dat werd onderkend door burgemeester Bort Koelewijn. Die liet weten dat er hard wordt opgetreden en dat veelplegers een gebiedsverbod krijgen. Tevens benadrukte Koelewijn dat het gaat om een specifieke groep azc-bewoners, namelijk de mensen die uit de zogenoemde veilige landen komen.

“Dat klopt”, aldus Ekkel. “In de laatste week van augustus zijn tien zogeheten veilige landers opgepakt. Dat zijn mensen die uit een land komen waarin ze niet hoeven te vrezen voor hun leven en die in feite al weten dat ze terug moeten. In de tussentijd zijn ze veelvuldig betrokken bij relatief kleine vergrijpen, zoals winkeldiefstallen en het stelen van fietsen. In augustus zaten er circa honderdvijftig veilige landers in het azc. In de periode van januari 2018 tot heden was deze groep verantwoordelijk voor ruim zeventig procent van de winkeldiefstallen in Kampen waarvan aangifte is gedaan. Dit vergt veel van onze capaciteit.”

'Liegen over leeftijd en nationaliteit'

Ekkel spreekt met opzet van veilige landers en niet van asielzoekers. Hij hecht er aan te benadrukken dat een meerderheid van de azc-bewoners niet voor overlast zorgt en dikwijls uit niet-veilige landen komt. “Deze groep, die grotendeels bestaat uit gezinnen, zorgt niet voor problemen.” Het zijn daarentegen vooral jonge, alleenstaande, mannen die we aldus Ekkel terugzien in de statistieken. Ze zijn met name afkomstig uit Noord-Afrikaanse landen en Oost-Europese landen die niet tot de Europese Unie behoren. Uit de politieverslagen blijkt volgens Ekkel verder dat er niet zelden een valse verklaring wordt afgelegd. “Er wordt onder meer gelogen over leeftijd en het land van herkomst. Een van de mannen die bij ons bekend is, heeft al drie aliassen gebruikt.”

De problematiek die Ekkel beschrijft, speelt volgens hem in heel het land. Veilige landers die in een asielprocedure zitten, zijn ook elders sterk vertegenwoordigd in de misdaadcijfers stelt hij. Het is volgens Ekkel aan de landelijke politiek om met een antwoord te komen. We werken goed en prettig samen met het azc en de politie in Flevoland. Op lokaal niveau kunnen we dit probleem echter niet oplossen.”

Vorig jaar werd er 62 keer aangifte gedaan van winkeldiefstal. Voor 2018 staat de teller op 99 en gaan we volgens Ekkel toe naar een verdubbeling. Dit is echter het topje van de spreekwoordelijke ijsberg. Volgens Ekkel wordt lang niet altijd aangifte gedaan: “Vaak gaat het om kleine vergrijpen. Een winkelier maakt daarom de afweging of hij of een van zijn personeelsleden tijd wil steken in het doen van aangifte.”

Ook worden veel diefstalplegers niet in de kraag gevat. Ekkel: “Van een ondernemer hoorde ik dat hij in een jaar tijd voor tienduizenden euro’s schade had. Het gaat dan gerekend in kleine bedragen om een paar duizend diefstallen. Die worden uiteraard niet allemaal gepleegd door mensen uit het azc. Winkeldiefstal komt helaas veel voor en de daders komen uit alle lagen van de bevolking.”

Afbeelding
Gratis gids van bijenhoudersvereniging met tips voor bijenvriendelijke tuin 22 uur geleden
Eén-op-één gesprekken.
Alleen selecte groep inwoners krijgt alsnog één-op-één gesprek over deal De Regt de regt 22 uur geleden
Bewoners gaven hun mening over de nieuwe appartementen.
OFW en aannemer sluiten samen met huurders de bouw van MFC Swifterbant af 23 uur geleden