Afbeelding

‘Ze spreken geen Engels maar hebben wel het kaartje van de advocaat op zak’

Algemeen

KAMPEN – “Het is onrustig in de stad”, constateert ondernemer Hans Bolwerk van DA Bolwerk Ontzorgt. Bolwerk kan meepraten over de golf aan diefstallen die in verband wordt gebracht met bewoners van het asielzoekerscentrum (azc) uit Dronten. Een tijd lang had zijn zaak daar zelf last van. Maar nu de keuze is gemaakt voor zelfzorgproducten en veel minder parfumerie en cosmetica wordt de DA met rust gelaten.

Bolwerk: “Voor ons is dat wel een bewijs dat de mannen georganiseerd te werk gaan en onderling veel contact hebben. Ze weten kennelijk dat hier niets meer voor hen valt te halen. Anders kwamen er nog wel een paar afzonderlijk binnen.”

Daarnaast vermoedt Bolwerk dat ze ook een ‘back up’ hebben. “Als je ze aanhoudt, spreken ze geen woord Engels. Wel hebben sommigen van hen het kaartje van de advocaat bij zich. Dat is bijzonder.”

Winkeldiefstal zorgt altijd voor een hoop onrust in een winkel, aldus Bolwerk. Zeker als er meerdere mannen bij zijn betrokken, waarvan eentje eerst poolshoogte komt nemen. Daarnaast stelt het de ondernemer soms voor dilemma’s. Zo pakten ze bij Bolwerk eens een man met negenhonderd euro boodschappen in de tas. Die was alleen nog niet voorbij de kassa. Hij werd vrijgesproken omdat hij het voornemen zou hebben gehad af te rekenen. Bolwerk begrijpt dat het formeel zo in elkaar steekt. Maar zo zegt hij: “Je kunt wel nagaan dat niemand hier niet voor negenhonderd euro boodschappen komt afrekenen en als je hem laat gaan ben je de dupe.”

Het verhaal van winkeldieven die een dag later weer rondlopen komt Bolwerk maar al te bekend voor. De ondernemer zou graag zien dat er strengere regelgeving komt. Nu is het zo dat politie en winkeliers hun best doen maar het probleem blijft bestaan. Of de gemeente Kampen samen met Dronten – waar het azc is gevestigd – naar een oplossing van het probleem kan zoeken, betwijfelt Bolwerk. “Echte vluchtelingen moeten we helpen. De groep waar we het hier over hebben moet niettemin worden aangepakt. Het kan niet zo zijn dat het azc in Dronten staat en Kampen de overlast heeft. Misschien moeten agenten uit Dronten in Kampen helpen surveilleren”, oppert Bolwerk.

Afbeelding
Oefening op IJsselmeer: Brand op schip bij Windplan Blauw, man overboord 4 uur geleden
De vorige editie van 'De Staat van Flevoland'.
Wat is er donderdag te doen? Gelukscarrousel, Staat van Flevoland, gemeenteraad 4 uur geleden
Versoepeling voor fruittelers.
Nieuwe regels in Dronten: Fruittelers mogen kamertjes arbeidsmigranten halveren 5 uur geleden