Burgemeester Aat de Jonge (links) op het AZC in Dronten.
Burgemeester Aat de Jonge (links) op het AZC in Dronten. archieffoto

Burgemeester van Kampen is volgens Aat de Jonge laks bij aanpak criminele asielzoekers

112

DRONTEN - Burgemeester Bort Koelewijn van Kampen is volgens zijn collega Aat de Jonge uit Dronten laks als het gaat om de aanpak van criminele AZC-bewoners: „We hebben een- en andermaal gevraagd: kom nou met die namen, dan kunnen we eventueel disciplinair optreden. Ik heb één keer een lijstje gehad van acht namen: vier woonden niet op het AZC en vier kende we überhaupt niet. Dat is het verhaal. Dat zijn de feiten.”

Koelewijn heeft zich vorige week kritisch uitgelaten over een deel van de AZC-bewoners. Aat de Jonge heeft daarover geen contact gezocht met zijn collega. Hij is wel buitengewoon kritisch over Koelewijn: „Ze zijn een beetje laat wakker geworden in Kampen.”

Trots op het AZC

„Wij zijn trots op het AZC en daar investeren we veel in”, benadrukt de burgemeester van Dronten, „Wij verzetten ons tegen ieder geluid dat asielzoekers over één kam scheert. Wij laten ons niet uit over het toelatingsbeleid, want dat is kabinetsbeleid. We laten ons wel uit over het AZC, want dat zijn inwoners van Dronten. Daar zijn we trots op, daar zijn we blij mee en we zijn soms ook bezorgd, omdat heel veel van die mensen - ook kinderen - hier getraumatiseerd verblijven.”

„Wat verkeerd is, is verkeerd”, vervolgt De Jonge, „Dat geldt voor incidenten op het AZC zelf: als een asielzoeker rookt op zijn kamer dan mag dat niet en wordt hij daarop aangesproken. Als een asielzoeker iets verkeerd doet in een winkel in Kampen of waar dan ook, dan is dat niet goed maar dan is dat op het grondgebied van de gemeente Kampen.”

Netjes aanpakken

Volgens de burgemeester heeft Kampen alle gelegenheid gehad om de zaak netjes aan te pakken: „En dan hoef je niet de hele groep asielzoekers over één kam te scheren. Of dat dan een ex-inwoner van Afghanistan, Syrië of Eritrea is of hij komt uit Assen of Terneuzen, dat doet er niet toe.”

„Je moet niet met een avondklok gaan zwaaien en je moet niet met een gebiedsverbod gaan zwaaien, want dat houdt geen stand bij de rechter. Je kunt niet voor één winkeldiefstal een gebiedsverbod opleggen.”

Als mogelijke maatregel noemt Aat de Jonge het opleggen van een zogenaamd ‘locatieverbod’: „Iemand die één, twee of drie keer vervelend doet in ons gemeentehuis, in het winkelcentrum of in De Meerpaal, kunnen we een locatieverbod opleggen. Dat hebben we ook wel eens gedaan.”

Dat is niets nieuws

Het opleggen van zo’n verbod is in de ogen van De Jonge een verantwoordelijkheid die de burgemeester van Kampen moet nemen: „Dat is niets nieuws, dat is een bevoegdheid die je hebt. Gebruik die dan ook! Maar wel gepast en gericht, anders is het juridisch niet handhaafbaar.”

De burgemeester zegt zijn collega in Kampen meermalen te hebben gevraagd naar ‘de namen en de rugnummers van degenen die ondeugend zijn geweest’: „Dan verzeker ik iedereen dat onze locatiemanager van het COA ook binnen het AZC disciplinaire maatregelen zal nemen.”

Asielzoekerscentrum Dronten

Het UWV-kantoor in Almere.
Aantal WW-uitkeringen daalt in maart, maar is nog wel hoger dan vorig jaar 8 uur geleden
De Aldi in winkelcentrum Suydersee.
Wat is er vrijdag te doen? Winkelactie voedselbank, prinses Belle, lezing filosoof 9 uur geleden
In De Meerpaal kan niet meer worden gestemd.
Verkiezingen: Niet meer stemmen in De Meerpaal, de Reaal-kantine en De Hoeksteen 9 uur geleden