Peter Duvekot (SP)
Peter Duvekot (SP) ©maartenheijenk.nl

Wethouder Dronten studeert nog op uitspraak Raad van Beroep over huishoudelijke hulp

Gemeente

DRONTEN - Juristen van de gemeente Dronten studeren in opdracht van wethouder Peter van Bergen (Leefbaar Dronten) op de uitspraak van de Centrale Raad van Beroep over huishoudelijke hulp. Fractievoorzitter Peter Duvekot van de SP heeft zijn conclusies al getrokken. Hij stelt dat de manier van toewijzing van huishoudelijke hulp, zoals de Dronten het doet, in strijd is met de wet.

De gemeente Dronten werkt met ‘resultaatgericht indiceren’. Dat betekent dat het resultaat van de werkzaamheden wordt omschreven en niet het aantal uren dat daarvoor nodig is.

Op de vingers getikt

De SP voert daartegen al jarenlang actie en dacht de strijd in mei gewonnen te hebben. Toen werd de gemeente door de rechter op de vingers getikt in een zaak die was aangespannen door Gerrie Segveld uit Dronten. Na bestudering van die uitspraak vond de gemeente echter, dat er nog wel degelijk ruimte was voor resultaatgericht indiceren.

De uitspraak van de Raad van Beroep gaat nu nog een stapje verder. Daarin staat dat gemeenten moeten vastleggen hoeveel uren zorg iemand krijgt. In een reactie meldt wethouder Van Bergen dat hij wacht op het advies van de Vereniging Nederlandse Gemeenten (VNG). Die aanbeveling wordt volgende week verwacht. „Wij kunnen dus nog niets zeggen over eventuele gevolgen en/of te ondernemen stappen”, aldus een woordvoerster van de gemeente.

Een prachtige uitspraak

Voor Peter Duvekot is de zaak zonneklaar: „Wat een prachtige uitspraak! Dit is wat ons betreft de definitieve bevestiging dat resultaatgericht indiceren niet mag. Dus ook niet in onze gemeente.”

De SP vindt dat het systeem zo snel mogelijk afgeschaft moet worden: „Gewoon weer netjes en meetbaar in uren een indicatie door de gemeente zelf. En die perverse prikkel van indicatie van de aanbieders zelf er helemaal tussenuit halen.”

Wethouder Hillebregt lanceert de website.
Wethouder over School 's Cool: "Bijdrage bij overgang naar voortgezet onderwijs" 14 uur geleden
Afbeelding
Nieuwe dienstregeling: "Betere aansluiting op de trein in Dronten en Harderwijk" Brrreis 15 uur geleden
Afbeelding
Replica barak is markeringspunt in pioniersbolwerk Dronten 15 uur geleden