Witte Esdoorns.
Witte Esdoorns. Jaco Houweling

Een Boompje Opzetten | De drie zilveresdoorns van de Anemoonstraat in Swifterbant

Swifterbant

SWIFTERBANT - Deze keer drie grote bomen die in het gras voor Anemoonstraat 11 tot en met 19 te Swifterbant staan. Het zijn drie witte esdoorns (Acer saccharinum). 

Wat als eerste opvalt aan de bladeren is de witte onderkant. De Nederlandse naam, witte esdoorn of zilver esdoorn, heeft de boom ook gekregen vanwege die onderkant.

Suiker vloeiend

Maar met de wetenschappelijke naam is iets raars aan de hand. Vertaald betekend saccharinum zoiets als; suiker vloeiend. Maar het vloeien van suiker komt bij deze boomsoort maar heel beperkt voor. Waarschijnlijk is de naamgever in de war geweest met de suikeresdoorn die men in Canada gebruikt om de beroemde maple syrup van af te tappen.

Als u dit leest zijn de bomen waarschijnlijk al kaal, maar vroeg in het voorjaar bloeien deze bomen met hele kleine bloempjes die bijna niet opvallen. De eerste bijen in het vroege voorjaar kunnen van deze vroege bloei profiteren. Na de bloei verschijnen er rond juni de bekende esdoornzaden of propellertjes aan de boom.

Langs rivieren

Oorspronkelijk komt deze boomsoort uit Noord-Amerika, daar groeit de boom langs rivieren. Een beetje zoals de populier bij ons. En zeg nou eerlijk, als u ze zo ziet staan zijn ze toch net zo mooi als populieren?

Heeft u vragen of opmerkingen? U kunt u reageren via stadsbomen@gmail.com.

Jaco Houweling

Een boompje opzetten

Afbeelding
Oefening op IJsselmeer: Brand op schip bij Windplan Blauw, man overboord 3 uur geleden
De vorige editie van 'De Staat van Flevoland'.
Wat is er donderdag te doen? Gelukscarrousel, Staat van Flevoland, gemeenteraad 3 uur geleden
Versoepeling voor fruittelers.
Nieuwe regels in Dronten: Fruittelers mogen kamertjes arbeidsmigranten halveren 4 uur geleden