Dennis van den Berg bij de Rattle ’n Hum.
Dennis van den Berg bij de Rattle ’n Hum. ©maartenheijenk.nl

Het werk aan de Rattle ’n Hum is nooit klaar: „Er gaat nogal eens wat verrot”

Sport

DRONTEN - Dennis van den Berg kijkt weemoedig opzij bij de vraag of het studenten van tractorpullingteam Rattle ’n Hum nooit uitgesleuteld raken. Het is een domme vraag. „Uitgesleuteld? Nee, nooit. Al was het alleen maar omdat er nogal eens wat verrot gaat. Verder moet er veel onderhoud aan gebeuren en lopen we de machine na iedere wedstrijd helemaal na, zodat we weten dat alles weer goed is voor de volgende wedstrijd.”

Dennis is vice-voorzitter van het tractorpullingteam van de christelijke agrarische hogeschool in Dronten. Het is echter niet de bestuursfunctie die ‘m trekt, maar vooral de techniek. „Iedere dinsdag houden we een sleutelavond. Dan zijn we met een club van zo’n vijftien zeer actieve leden aan het werk. Daarnaast zijn er nogal wat leden die af en toe eens aan komen waaien om te helpen.”

Two wheel drives

Bij tractor-pulling denk je aan trekkers. „In het verleden hadden we inderdaad een zelfgebouwde tractor”, heeft Dennis van den Berg uit de overlevering meegekregen, „Maar begin jaren negentig, toen de nieuwe klasse ‘two wheel drives’ tot stand kwam, zijn we met deze pickup gaan rijden en daar rijden we nog steeds mee.”

Dennis legt uit dat er weinig origineel is aan de Dodge, waarmee het team meedoet aan wedstrijden in binnen- en buitenland. „Een Dart Chevy Big Chief Big Block, V8 (8,1 liter)”, schrijft het team op haar website over de motor. De krachtpatser heeft een gewicht van 2.600 kilogram en een geschat vermogen van tegen de tweeduizend paardenkracht.

Steeds één jaar

Het tractorpullingteam maakt onderdeel uit van USRA, de studentenvereniging van Aeres Hogeschool Dronten. De leden zijn steeds één jaar betrokken bij het team. „Dat geldt ook voor het bestuur”, legt Dennis uit, „Na een jaar krijgen nieuwe studenten weer de mogelijkheid. Die worden dan door de oude club ingewijd en krijgen zodoende genoeg kennis mee.”

De kick voor Van den Berg is het sleutelen: „Ik vind de techniek machtig. En dat geldt ook voor de rest van het team.” De wedstrijden vormen de uitdaging. Jaarlijks doet de Rattle ’n Hum mee aan een stuk of tien wedstrijden en enkele demonstraties.

Hoe goed is het team? „We zijn het afgelopen jaar één keer eerste geworden in onze klasse”, antwoordt de vice- voorzitter, „Verder waren er helaas geen podiumplekken.”

Agrotechniek en management

De meeste leden van het team studeren agrotechniek en management, alhoewel er ook wat andere studierichtingen vertegenwoordigd zijn. Dit jaar doen er zelfs een paar meiden mee die zich normaliter beperken tot één pk bij hun studie hippische bedrijfskunde. „Voor iedereen weten we wel praktische klusjes te vinden”, weet Dennis.

Heeft hij er ook iets aan voor zijn studie? „Je technische kennis neemt toe”, antwoordt hij, „En je bouwt een heel netwerk op binnen de tractorpulling; mensen die je anders niet tegen zou komen. Gelukkig krijgen we er ook wat studiecompensatiepunten voor, want ongemerkt gaat er toch behoorlijk wat tijd in zitten.”

Gezelligheid

Het allerbelangrijkste is misschien wel de gezelligheid. Alhoewel… de van oorsprong uit Zwijndrecht afkomstige Dennis van den Berg komt op dat terrein in Dronten niets tekort. „Wat er leuk is aan Dronten? Je kunt beter vragen: wat niet? Ik heb het goed naar m’n zin.”