Malinka Knobbe met hulphond Bolan.
Malinka Knobbe met hulphond Bolan. ©maartenheijenk.nl

Malinka Knobbe is bijna 24/7 in touw met hulphond: „Niet elke student krijgt zo’n kans”

Algemeen

DRONTEN - „Het is megagaaf om te doen.” Malinka Knobbe toont een glimlach van oor tot oor zodra ze begint te vertellen over hulphond Bolan, waarmee ze vanuit het Hulphondenhuis aan de Wisentweg dagelijks optrekt. Malinka is één van de vier studenten die is uitverkoren om een steentje bij te dragen aan de opleiding van hulphonden.

In Dronten staat het eerste Hulphondenhuis in Nederland. Het is in september 2017 opgericht vanuit een samenwerking tussen Aeres Hogeschool Dronten en de stichting Hulphond Nederland. Deze stichting onderzoekt of zo’n studentenhuis iets kan toevoegen aan de scholing in het eigen opleidingscentrum.

Malinka Knobbe komt uit Den Haag en is derdejaars student hippische bedrijfskunde. Het bevalt haar goed in Dronten: „Het is heel anders dan Den Haag, maar ook ontzettend leuk.” Dat ze nu in het Hulphondenhuis mag wonen, is de kers op de taart.

Wat doen jullie precies?
Malinka Knobbe: „We hebben er zelf voor gekozen. Alle vier hebben we, los van elkaar, gesolliciteerd en ons best gedaan om aangenomen te worden. We wonen gedurende één jaar in het huis aan de Wisentweg en we houden ons bezig met het trainen van hulphonden.”

Trainen met hulphonden, wat moeten we ons daarbij voorstellen?
„Die honden zijn net iets ouder dan een jaar en komen uit een gastgezin. Wij gaan ze wat specifieker trainen, zetten de puntjes op de i en we ervoor zorgen dat ze beter klaar zijn voor hun vervolgopleiding bij de stichting Hulphond in Herpen. Daar worden ze specifiek getraind per cliënt.”

Waar moeten we aan denken als je het hebt over hulphonden? Aan blindegeleidehonden?
„Nee, dit zijn vooral hulphonden die worden getraind voor ADL ofwel algemeen dagelijks leven. Dat zijn vaak mensen in een rolstoel, maar ook bijvoorbeeld mensen met PTSS, een posttraumatische-stressstoornis. Het gaat om allerlei beperkingen.”

Waar bestaat de training uit?
„We gaan veel met de honden op pad, overal naartoe. Ze gaan bijvoorbeeld ook mee naar school of naar de supermarkt. Je zorgt ervoor dat ze gericht zijn op de mensen. Je kijkt hoever ze zijn: wat kunnen ze al en hoe kunnen we ze verder kunnen helpen.”

Maakt dit project onderdeel uit van je studie?
„Ja, we noemen dat PvB, proeve van bekwaamheid. Dat is een opdracht die je naast je studie doet om te kijken wat je leuk vindt en om een idee te krijgen hoe een job in elkaar zit.”

Ben je er druk mee?
„Het is naast je studie een 24/7-job. Je bent bezig met de honden en er is altijd iemand in huis aanwezig, zodat de honden ook lekker met z’n vieren kunnen spelen. Want de honden zijn natuurlijk niet continu aan het werk.”

Is het wat je ervan verwacht had?
„Jazeker! Het is leuk om te doen, héél bijzonder. Het is wel druk, maar dat heb ik er graag voor over. Ik heb altijd al een passie gehad voor honden en ik vind het echt megagaaf dat ik me nu specifiek mag richten op het trainen. Niet elke student krijgt zo’n kans. Het belangrijkste is: je helpt mensen door de honden een stapje verder te brengen in de training.”

Na één jaar moet je het huis weer uit?
„Helaas wel…”