De workshop 'rots en water'.
De workshop 'rots en water'. ©maartenheijenk.nl

Mantelzorgers hebben in Dronten veel baat bij onderling contact: „Ze zien er echt naar uit”

Algemeen

DRONTEN - Ruim vijftig mantelzorgers uit de gemeente Dronten kwamen gisteren bijeen in De Meerpaal. Er waren voor hen verschillende activiteiten, maar het belangrijkste was het onderlinge contact, weet organisator Rachel Happel: „Als ze dit soort dingen niet doen, hebben ze op een gegeven moment geen energie meer om voor hun zorgvrager te zorgen.”

Rachel is van de Mantelkring en zij heeft de dag georganiseerd samen met Welzijn De Meerpaal en InteraktContour. „Waarom? Omdat het de landelijke Dag van de Mantelzorg is en omdat het heel belangrijk is dat mantelzorgers ook een beetje tijd en aandacht aan zichzelf besteden”, vertelt ze.

Elf workshops

De drie organiserende instanties hadden aan de mantelzorgers zelf gevraagd waar ze behoefte aan hadden. Zij kwamen met de idee van een dag vol workshops: sommige informatief, andere ontspannend.

De djembé kon bespeeld worden, er waren creatieve workshops, massage, mindfulness en zelfs een ‘mancave’ alleen voor mannen. „Er zijn elf workshops en ze kunnen zelf kiezen waar ze naartoe gaan.”

Vrouwen hebben overhand

De dag trok mantelzorgers van alle leeftijden, waarbij de vrouwen de overhand hadden. Rachel was blij met de belangstelling: „Vorig jaar waren het er iets minder.”

De mantelzorgers werden ontvangen met koffie of thee. Na een welkomstwoord door wethouder Peter van Bergen konden ze allemaal drie workshops volgen. De dag werd afgesloten met een hapje, drankje en live muziek.

Reguliere activiteiten

Na deze dag richt Rachel Happel zich weer op de reguliere activiteiten van Mantelkring in Dronten, ondersteund door de gemeente: „We organiseren themabijeenkomsten, zondagactiviteiten en twee keer in de week gaan we wandelen.”

„De mantelzorger is dan met lotgenoten in een groep bezig, kan z’n verhaal delen. Maar ze kunnen ook gewoon stil zijn. Je hòeft niks te zeggen, want je bent in een groep met mensen die begrijpen in welke situatie jij zit. Het is een soort thuiskomen, zo hoor ik regelmatig van de mensen.”