De Voorhof
De Voorhof ©maartenheijenk.nl

Gemeentebestuur houdt voet bij stuk: De Voorhof in Biddinghuizen is géén monument

Biddinghuizen

BIDDINGHUIZEN - Kerkcentrum De Voorhof in Biddinghuizen wordt, als het aan het gemeentebestuur ligt, niet aangewezen als gemeentelijk monument. De stichting Cuypersgenootschap had daarom gevraagd. Volgens B en W komt het verzoek van de stichting te laat: er ligt al een sloopvergunning en daartegen zijn geen bezwaarschriften ingediend, ook niet door het Cuypersgenootschap.

Het is niet het enige argument van B en W. Ze wijzen er ook op dat het verzoek van het genootschap geen belangrijke nieuwe feiten bevat. Volgens het gemeentebestuur is er in 2010 bij het vaststellen van de lijst met monumenten nadrukkelijk gekeken naar De Voorhof. Daarbij is de toren wel op de lijst gekomen en de kerk niet.

Stedenbouwkundige waarde

„De omgeving van het kerkgebouw wijzigt ingrijpend door nieuwe ruimtelijke ontwikkelingen, waardoor de stedenbouwkundige waarde van het kerkcentrum niet intact blijft”, was acht jaar geleden het argument.

Volgens B en W wegen de ‘gewenste nieuwe ontwikkelingen’ zwaarder dan de bescherming van het erfgoed: „En je kunt van een jonge gemeente waar in totaal 70 objecten zijn aangewezen als monument niet zeggen dat er geen aandacht is voor het waardevol erfgoed.”

Openbaarheid

De gemeente wijst er op dat de plannen voor het nieuwe multifunctioneel gebouw (MFG) veelvuldig in de openbaarheid zijn behandeld. Daar had ook het Cuypersgenootschap van op de hoogte kunnen zijn. Bovendien hebben de kerken zelf aangegeven dat ze het huidige kerkcentrum niet in stand kunnen houden.

Dossier MFG

Wethouder Hillebregt lanceert de website.
Wethouder over School 's Cool: "Bijdrage bij overgang naar voortgezet onderwijs" 12 uur geleden
Afbeelding
Nieuwe dienstregeling: "Betere aansluiting op de trein in Dronten en Harderwijk" Brrreis 13 uur geleden
Afbeelding
Replica barak is markeringspunt in pioniersbolwerk Dronten 13 uur geleden