De locatie van de windmolens bij Ketelhaven.
De locatie van de windmolens bij Ketelhaven. Windplan Groen

Gemeente duidelijk tegen Ketelhaven: windmolens komen dichterbij dan 2,5 kilometer

Algemeen

KETELHAVEN - De eis van de inwoners van Ketelhaven dat de dichtstbijzijnde windmolen op 2,5 meter afstand van het bungalowdorp moet komen, is voor de gemeente Dronten onbespreekbaar. Dat zegt wethouder Jaap Oosterveld (ChristenUnie).

Vlakbij Ketelhaven komen windmolens van het Windplan Groen. De gemeente en de provincie hebben de bestaande regels opgerekt om de komst van dit windpark mogelijk te maken. De vraag van de inwoners van Ketelhaven om ook hen tegemoet te komen, legt de gemeente naast zich neer. „Die grens van 2,5 kilometer, dat zal niet gaan”, is wethouder Oosterveld duidelijk.

900 meter

In de huidige tekening komt de dichtstbijzijnde windmolen op een afstand van 900 meter van Ketelhaven. De bewoners van Ketelhaven zijn bang voor overlast en pleiten voor een minimale afstand van 10x de tiphoogte. Het gaat hier om de hoogste windmolens van Nederland en dat zou betekenen dat ze op minimaal 2,5 kilometer van het dorp moeten komen.

„Wij moeten dat afwegen tegen het algemeen belang”, zegt Jaap Oosterveld over de discussie rond de minimale afstand. Hij voegt eraan toe dat dit onderwerp ‘op een andere tafel’ ligt. Wel stelt hij dat 10x de tiphoogte niet de norm is: „Dat is in ieder geval duidelijk.”

Gesprekken

Ondanks die duidelijke stellingname is de gemeente wel in gesprek met de Vereniging van Eigenaren van Ketelhaven. „We willen ons vanzelfsprekend inspannen om hen zoveel mogelijk tegemoet te komen”, zegt wethouder Oosterveld, die vanochtend ook persoonlijk met de VvE aan tafel heeft gezeten.

Die gesprekken worden gevoerd in opdracht van de gemeenteraad. Tijdens een vergadering in september, die door tientallen voor- en tegenstanders werd bijgewoond, kreeg de wethouder de opdracht om te proberen de Windkoepel Groen en VvE Ketelhaven met elkaar in contact te brengen. Volgens Oosterveld is dat inmiddels gelukt.

Over de inhoud van het overleg tussen gemeente en Ketelhaven zegt hij: „Het gaat in de eerste plaats om het proces: in hoeverre kunnen wij als gemeente de hand reiken om de bewoners van Ketelhaven zoveel mogelijk steun te geven.”

Windplangroen

Het UWV-kantoor in Almere.
Aantal WW-uitkeringen daalt in maart, maar is nog wel hoger dan vorig jaar 2 uur geleden
De Aldi in winkelcentrum Suydersee.
Wat is er vrijdag te doen? Winkelactie voedselbank, prinses Belle, lezing filosoof 2 uur geleden
In De Meerpaal kan niet meer worden gestemd.
Verkiezingen: Niet meer stemmen in De Meerpaal, de Reaal-kantine en De Hoeksteen 3 uur geleden