Vooral timmerlieden worden gezocht.
Vooral timmerlieden worden gezocht.

Aantal WW-uitkeringen daalt in Dronten minder snel dan in de rest van Flevoland

Algemeen

DRONTEN - Het aantal WW-uitkeringen is in de maand oktober in de gemeente Dronten gedaald van 597 naar 586. Die -1,8% was lager dan het percentage voor de hele provincie Flevoland (-3,2%), maar hoger dan het landelijke percentage (-1,7%) Een jaar geleden kregen in Dronten nog 768 mensen een WW-uitkering.

Persbericht UWV:

Het aantal WW-uitkeringen in de provincie Flevoland blijft dalen. De huidige arbeidsmarkt staat in het teken van een tekort aan personeel en de mismatch tussen vraag en aanbod. Omdat het aanbod van personeel met de juiste kwalificaties of werkervaring onvoldoende beschikbaar is, zijn vacatures soms moeilijk vervulbaar. Bijstandsgerechtigden sluiten in vergelijking tot WWā€™ers minder goed aan op de vraag van werkgevers.

Eind oktober verstrekte UWV 7.332 WW-uitkeringen in Flevoland. Deze daling van 242 uitkeringen (-3,2%) ten opzichte van de maand september, is veel sterker dan de landelijke daling van 1,7%.

Het WW-percentage, dat is het aantal WW-uitkeringen ten opzichte van de beroepsbevolking, is in oktober 2018 in Flevoland met 3,3 % iets hoger dan het landelijk percentage van 3,0%. In vergelijking met vorig jaar daalde het aantal WW-uitkeringen met 20,0%, ofwel 1.834 uitkeringen. In heel Nederland was de daling 21,6%.

Daling WW-uitkeringen

In Flevoland daalde ten opzichte van vorig jaar het aantal uitkeringen aan mensen die werk zochten in een bedrijfseconomisch/administratief beroep (-450), technisch (-308), commercieel (-253) of transport en logistiek beroep (-221) in absolute aantallen het sterkst. De procentuele daling van de WW-uitkeringen was het hoogst bij werkzoekenden in de transport en logistieke sector (-35%).

Krapte en mismatch

Regio in Beeld 2018, de jaarlijkse arbeidsmarktanalyse van UWV, laat een selectie vacatures zien die voor werkgevers moeilijk vervulbaar zijn. Vooral accountants (AA en assistent), werkvoorbereiders en calculators, timmerlieden, monteurs en installateurs en medewerkers klantenservice worden gezocht.

De arbeidsmarktanalyse laat zien dat de huidige arbeidsmarkt zich kenmerkt door een tekort aan personeel en de mismatch tussen vraag en aanbod. Werkgevers hadden medio 2018 in Flevoland zoā€™n 5.100 vacatures open staan volgens UWV.

Tegelijkertijd zijn er nog veel mensen met een uitkering die toegeleid kunnen worden naar werk. Om een match tot stand te brengen kan een aanvullende training of scholing nodig zijn.

WW en bijstand

In Flevoland is het percentage werkzoekenden met een bijstandsuitkering en een lage beroepsopleiding (69%) twee keer groter dan dezelfde groep met een WW-uitkering (35%). De verdeling naar beroepsniveau wijkt minder af tussen werkzoekenden met een WW-uitkering en het aantal openstaande vacatures.

Bovendien is het aantal mensen in Flevoland zonder dienstverband met een bijstandsuitkering (10.800) ruim twee keer zo groot als het aantal met een WW-uitkering (4.460). Zij hebben ook vaak een grotere afstand tot de arbeidsmarkt.

Afbeelding
In gemeente Dronten relatief veel nieuwe woningen 'in de pijplijn' 21 uur geleden
Afsluiting van de Hanzeweg in 2021.
Wat is er woensdag te doen? Zwemmen, Olbro, avond over afsluiting Hanzeweg 22 uur geleden
Barry Hoogezand (VVD)
VVD stelt vragen over AZC Dronten: "Hoeveel overlast is er?" 22 uur geleden