Afbeelding
©maartenheijenk.nl

Wandelaars volbrengen ‘inburgeringscursus’ tijdens pioniersreis door Dronten (30 foto’s)

Cultuur

DRONTEN - Het woord ‘inburgeringscursus’ was in de vorige eeuw misschien niet eens bekend, toen de eerste pioniers begonnen met de opbouw van Dronten. Ter gelegenheid van 100 jaar Zuiderzeewet was er gisteren een ‘belevenisroute’ rond de historie van het dorp vanaf Het Perron naar De Meerpaal. Degenen die de inburgeringscursus volbrachten, kregen aan het eind de verlossende boodschap: „U bent toegelaten tot de gemeente Dronten!”

Het evenement Water Wordt Land was een boeiende tocht langs professionele en lokale kunstbeoefenaars. Onderweg werden de wandelaars getrakteerd op zang, dans, muziek en film. Acteurs en beeldende kunstenaars zorgden ervoor dat niemand de kans kreeg zich een moment te vervelen. Aan het eind was er een indrukwekkende finale op het binnenplein van De Meerpaal door een uit 60 leden bestaand orkest.

Steeds sfeervoller

„Het was echt heel leuk. Wij begonnen in het licht en eindigden in het donker. Naarmate de reis vorderde werd het steeds sfeervoller. Ik vond het fantastisch”, zei een enthousiaste deelneemster aan het eind van de rit.

„Ik vond de variatie hartstikke mooi: zingen, dansen, noem maar op”, was een reisgenoot al even goed te spreken, „En wat een mooie opzet om op deze manier door Dronten te lopen… Wat mij betreft volgend jaar weer!”

Zoveel geschiedenis?

Tom Bricks is een uit Engeland afkomstige nieuwe ingezetene van Dronten. Hij had een korte wandeling verwacht: „Want Dronten heeft toch nog niet zoveel geschiedenis? Maar het was leuk en informatief. We wonen hier nu een tijdje, we zijn al grote fans van Dronten en na vanavond nòg meer.”

De schoonouders van Tom komen uit Blokzijl: „Prachtig! Leuk om op deze manier kennis te maken met Dronten.” Er waren meer mensen van buiten het dorp, zoals een jongeman uit Zeewolde die door zijn vriendin uit Dronten was meegesleept: „Interessant om zo wat van Dronten te zien.”

Het prachtige Dronten

De avond begon op de trappen van school Het Perron, waar iedereen welkom werd geheten door wethouder Irene Korting. „Hopelijk wordt u aan het einde van deze pioniersreis toegelaten tot het prachtige Dronten”, zei ze.

Aan De Noord dansten leerlingen van het danslab van De Meerpaal en zong het Dronter Piratenkoor. Aan het Gangboord waren leden van duikvereniging OWSVD en van onder de brug kwam opeens zanggroep Akkoord om het nummer ‘Wade in the Water’ te zingen. Even verderop droeg Kirsten een ode aan Biddinghuizen voor.

Aardappel op je hoofd

Bij het Dierenpark volgde een tweede dansoptreden, deze keer van demoteam Fayzone van dansschool Joy-4All. In navolging van de historische ‘Dutch Potato Runner’ werden de deelnemers vervolgens uitgedaagd om een stukje te wandelen met een aardappel op hun hoofd.

Aan de voet van de Ludgerustoren was gezorgd voor een consumptie, waarbij de meesten vanwege de temperatuur kozen voor iets warms. Acteur Robin ging er op zoek naar ‘verbinding’. Daar werd ook een animatiefilm vertoond over de toekomst van Dronten, gemaakt door basisschoolleerlingen.

Doedelzakken in lege winkel

In winkelcentrum Suydersee was aandacht voor de huis-aan-huiskrant Biddinghuizen Actueel. In een leegstaand winkelpand traden drie leden van de Dronten & District Pipe Band op en in de fontein was kinderkunst te zien.

Na een sketch over de zoektocht in de beginjaren van Dronten naar een mannelijke Sinterklaas, arriveerden de doorzetters bij De Meerpaal. Bij de entree van De Meerpaal hingen kroonlichters, gemaakt door jongeren en op het binnenplein was een expositie van Kunstenaarsvereniging Flevoland.

Vanwege de temperatuur waren de leden van het Metropole Orkest samen met regionale amateurmusici naar het binnenplein verhuisd. Daar vond ook de snert gretig aftrek. Warm geworden door de erwtensoep, was het publiek in staat om het orkest een even warm als dankbaar applaus te geven.

Ga je verhuizing regelen

„Je bent toegelaten tot de gemeente Dronten”, kreeg het publiek na anderhalf uur te horen, „Je mag met het speciale treintje naar het startpunt om je verhuizing te gaan regelen.”

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
 Dansleerlingen van De Meerpaal.
Afbeelding
Afbeelding
In gemeente Dronten relatief veel nieuwe woningen 'in de pijplijn' 4 uur geleden
Afsluiting van de Hanzeweg in 2021.
Wat is er woensdag te doen? Zwemmen, Olbro, avond over afsluiting Hanzeweg 4 uur geleden
Barry Hoogezand (VVD)
VVD stelt vragen over AZC Dronten: "Hoeveel overlast is er?" 5 uur geleden