Het huidige kerkcentrum De Voorhof.
Het huidige kerkcentrum De Voorhof. eigen foto

Protestantse kerk Biddinghuizen heeft nog wat geld nodig: „En dat gaat ons lukken”

Biddinghuizen

BIDDINGHUIZEN - De leden van de Protestantse Gemeente Biddinghuizen zijn deze week geïnformeerd over de plannen voor de verbouwing en de verhuizing van het kerkgebouw. „Een positieve, maar ook emotievolle avond”, zegt voorzitter Jan Klopman van de kerkenraad.

De aanbesteding van het nieuwe multifunctioneel centrum (MFG) in Biddinghuizen, waarvan de kerk een onderdeel wordt, is inmiddels achter de rug. Het is de kerkenraad een beetje tegengevallen. Bedragen wil Jan Klopman niet noemen: „Maar het is wat duurder uitgevallen, dus we moeten wat extra middelen zoeken om het te kunnen betalen. En dat gaat ons lukken!”

Subsidies, acties, bezuinigingen

De kerkenraad denkt het project toch te kunnen realiseren door middel van subsidies, acties en bezuinigingen. „De aanbesteding is gemaakt op basis van het meest ideale plaatje, dus we gaan kijken of we nog iets in het plan kunnen snijden”, licht Klopman toe.

„Daarnaast zijn er subsidiepotjes voor bijvoorbeeld energiebesparende maatregelen. En we willen acties organiseren in het dorp, zowel binnen als buiten de kerkgemeenschap.”

Geen vertraging

De financiële tegenvaller levert vooralsnog geen vertraging op. „Wat ons betreft niet”, zegt de voorzitter. De Protestantse kerk hoopt over enkele weken een definitief besluit te nemen. Daarmee staat het licht nog niet op groen, want de realisatie van het hele project ligt in handen van de stichting MFG2.

De plannen van de PC kerk bestaan uit de aankoop en het verbouwen van het huidige onderkomen van de Katholieke kerk. Daarna gaan beide geloofsgemeenschappen samen gebruik maken van deze nieuwe locatie, waarbij de Katholieke kerk huurder wordt.

Aansluitend worden het Protestantse gedeelte en het zalencentrum gesloopt. Op deze plek laat dan de stichting MFG2 haar multifunctionele gebouw bouwen.

Emotievolle avond

Het was woensdag voor de 130 aanwezigen een emotievolle avond. „De symboliek is belangrijk in een kerk. Niet alles kan mee, omdat de kerk kleiner wordt. Daar hebben mensen moeite mee en dat is logisch”, legt Jan Klopman uit.

Tegelijkertijd leeft bij alle betrokkenen het besef dat de kosten van het huidige verouderde kerkcentrum in de toekomst niet meer te dragen zijn: „Met een nieuwe kleinere kerk heeft de gemeenschap weer toekomstperspectief.”

Dossier MFG

Het UWV-kantoor in Almere.
Aantal WW-uitkeringen daalt in maart, maar is nog wel hoger dan vorig jaar 11 uur geleden
De Aldi in winkelcentrum Suydersee.
Wat is er vrijdag te doen? Winkelactie voedselbank, prinses Belle, lezing filosoof 11 uur geleden
In De Meerpaal kan niet meer worden gestemd.
Verkiezingen: Niet meer stemmen in De Meerpaal, de Reaal-kantine en De Hoeksteen 12 uur geleden