Afbeelding
Ā©maartenheijenk.nl

Gemeente Dronten heeft nog geen idee hoe hoog molens van Windplan Groen mogen worden

Algemeen

DRONTEN - Windplan Groen houdt vandaag in Ketelhaven haar eerste inloopavond over de plannen in het oostelijke deel van de gemeente Dronten. Tegelijkertijd erkent wethouder Jaap Oosterveld (ChristenUnie) dat het gemeentebestuur nog geen idee heeft hoe hoog de windmolens in dit plan mogen worden.

Windkoepel Groen is van plan om de hoogste windmolens van Nederland te bouwen. Of daarvoor toestemming wordt verleend, is echter nog onduidelijk. De eisen van vliegveld Lelystad zijn namelijk nog steeds niet bekend.

Eisen van de luchthaven

Wethouder Oosterveld: ā€žWe hebben zitten er bovenop om dat zo snel mogelijk helder te krijgen, hebben daar voortdurend overleg over. We willen snel helderheid, want dan weten we in dit gebied waar we aan toe zijnā€

Als de gemeenteraad daarmee instemt, gaat er binnenkort een brief over Windplan Groen naar het ministerie van Economische Zaken. ā€žWij vragen u met klem alles in het werk te stellen om op de kortst mogelijke termijn inzicht te verschaffen in de definitieve toetsing aan luchtvaartveiligheid en eventuele gevolgen voor turbinelocaties en/of bouwhoogtenā€, schrijven B en W in hun conceptbrief.

Prachtige kans

Jaap Oosterveld noemt de plannen voor het windpark ā€˜een prachtige kans als je het hebt over duurzame energieā€™. Hij ziet het als een uitdaging om de verschillende belangen samen te brengen.

Daarbij gaat het niet alleen om het algemeen belang van schone energie, maar ook om de belangen van bijvoorbeeld de inwoners van de dorpskernen Ketelhaven en Biddinghuizen, van vliegveld Lelystad en van de 400 initiatiefnemers van Windplan Groen. ā€žDraagvlak is erg belangrijkā€, aldus de wethouder.

Ketelhaven

Vanuit Ketelhaven kreeg Oosterveld recentelijk de kritiek dat er ondanks aandringen van de gemeenteraad nog steeds geen gesprek was geweest. Inmiddels heeft hij om tafel gezeten met de Vereniging van Eigenaren Ketelhaven. Daarin heeft de hij aangegeven dat zonnepanelen in ieder geval geen alternatief zijn: ā€žWe mĆ²eten door met die windmolens.ā€

In de huidige plannen staan de dichtstbijzijnde windmolens op 900 meter afstand van de dorpskernen van Biddinghuizen en Ketelhaven. In Ketelhaven zijn ze daar niet blij mee. ā€žWe hebben aangeboden verder met hen in gesprek te gaanā€, zegt Jaap Oosterveld over de onderhandelingen, ā€žEn we hebben gevraagd wat zij nodig hebben om in gesprek te komen met Windkoepel Groen.ā€

Windplangroen

Afbeelding
In gemeente Dronten relatief veel nieuwe woningen 'in de pijplijn' 17 uur geleden
Afsluiting van de Hanzeweg in 2021.
Wat is er woensdag te doen? Zwemmen, Olbro, avond over afsluiting Hanzeweg 18 uur geleden
Barry Hoogezand (VVD)
VVD stelt vragen over AZC Dronten: "Hoeveel overlast is er?" 18 uur geleden