Schets van de 'boortoren'.
Schets van de 'boortoren'. Stichting Projecten Rondom Het Torenbosje

Realisatie van nieuwe ‘boortoren’ in het Torenbosje komt steeds dichterbij

Algemeen

DRONTEN - De plaatsing van een duplicaat van de boortoren in het Torenbosje komt steeds dichterbij. De stichting is een flink eind op weg met de financiering en de architecten Jim de Valk en Erwin Zwaan hebben een ontwerp gemaakt.

In het bosje aan de Elburgerweg, halverwege tussen Dronten en Elburg, heeft van 1965 tot 1968 een boortoren gestaan. Deze toren is ook de naamgever van het bosje. De stichting Projecten Rondom Het Torenbosje die zich over dit bos ontfermt, wilde de boortoren graag op ‘historisch verantwoorde wijze’ terugplaatsen. Dat kan echter niet vanwege de nabijheid van een elektriciteitsmast.

Het oude en het nieuwe

Over het nieuwe ontwerp meldt het stichtingsbestuur: „Zowel het oude (een boor met als materiaalkeuze roestig cortenstaal) als het nieuwe (licht transparant materiaal voor de trap en bordes) komen samen.” Kinderen kunnen rondom de toren spelen en water oppompen. Er is een zitgedeelte en op de trap en het bordes wordt de geschiedenis van de zeebodem, het water en het nieuwe land verbeeld.

„Met de bouw van de toren wordt de transitie van een verwaarloosd en sociaal onveilig bosje in een mooie aantrekkelijke recreatieve verblijfsplek voltooid”, is de stichting enthousiast.

Financiering

Voor de financiering is een aanvraag gedaan bij het Fonds Leefbaarheid van de provincie Flevoland. In januari hoopt de stichting te horen of deze aanvraag is goedgekeurd. Wel is er inmiddels 10.000 binnen van de gemeente Dronten en het Coöperatiefonds van Rabobank Flevoland.